Mistä löydän sensuroimattomia aikuisten Muumeja?

Mistä löydän sensuroimattomia aikuisten Muumeja?

Haluaisin lukea Tove Janssonin ns. "sensuroimattomia" Muumeja, eli niitä vanhempia versioita, joita ei ollut tarkoitettu lapsille vaan aikuisille. Minkä nimisiä teokset ovat ja mistä niitä saa (kirjastosta jne?). Kiitos!

3 vastausta

Näitä niin sanottuja aikuisten Muumeja voi lukea ainakin sarjakuvina. Tietenkin kirjoja voivat lukea sekä aikuiset että lapset, mutta juuri Muumipeikko-sarjakuvissa käsitellään aikuisille suunnattuja aiheita. Tove Jansson piirsi itse sarjakuvaa 1947–1961 suomalaisiin ja ulkomaisiin lehtiin, minkä jälkeen sarjakuvia jatkoi hänen veljensä Lars. Sarjakuvat on koottu 24 kirjaan ja niissä on yleensä 3-4 kertomusta kussakin.

HelMetistä löytyi ainakin koko sarja, mutta varmasti sitä on muuallakin saatavilla:
http://haku.helmet.fi/iii/encore/search/C__Smuumipeikko__Ff%3Afacetcollections%3A12%3A12%3ASarjakuvat%3A%3A__Orightresult?lang=fin&suite=cobalt

 

Kommentit (0)
11.08.201417:29
18645
120

Sen jälkeen kun kysymys on ollut esillä igs:ssä, Tove Janssonin elämää ja tuotantoa esittelevä kirjallisuus on lisääntynyt entisestäänkin. Silti ajatus "Tove Janssonin sensuroimattomista, vanhemmista aikuisten muumikirjoista" on kirjoihin satunnaisesti tutustuneelle vieras.

Kirjaston neuvo lukea Tove ja Lars Janssonin luomia Muumipeikko-sarjakuvia on erinomainen (vaikkakaan se ei tue kysyjän oletusta, että joskus olisi julkaistu sellaisia Toven muumitarinoita, joista on sitten tehty lapsille "sensuroituja" laitoksia). Kun ensimmäiset muumikirjat olivat ilmestyneet englanniksikin, tilasi englantilainen lehtitalo Tove Janssonilta nimenomaan aikuisille tarkoitettuja jatkuvajuonisia satiirisia sarjakuvia. Suomalaisiin sanomalehtiin ne löysivät tiensä myöhemmin. Monenlaisille lukijoille soveliaan sisällön takasi jo julkaisijan ennakkoon laatima ohjeistus. Perusteellista, mutta silti helppolukuista ja hauskaa taustatietoa tarjoaa Juhani Tolvasen kirja Muumisisarukset, Muumipeikko-sarjakuvan tarina, joka on Helmet-kirjastoissa suomeksi, ruotsiksi ja ranskaksi. ( - Sarjakuvatyön siirryttyä uudella sopimuskaudella kokonaan Toven pikkuveljelle Larsille tämä "vei muumit pois muumilaaksosta" entistäkin aikuismaisempiin ja toiminnallisempiin, mutta silti yhä päivälehtikelpoisiin aihepiireihin. Lars alkoi avustaa Tovea ideoijana ja käsikirjoittajana jo Toven sopimuskauden loppuvuosina 1950-luvun puolenvälin jälkeen. Kysyjä halusi kuitenkin löytää juuri Toven tarinoita.)

Suomalaisille tutummista Tove Janssonin suorasanaisista muumikirjoista on neljää viimeistä (Taikatalvi, Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia, Muumipappa ja meri sekä Muumilaakson marraskuu) luonnehdittu aikaisempia syvällisemmiksi ja monipuolisemmiksi kaikkien ikäluokkien kirjoiksi, vaikkakin jo ensimmäisistä aikuinen lukija löytää useampia tasoja kuin pieni lapsi. "Lapset luulevat niitä lastenkirjoiksi", totesi Jansson-tutkija tv-haastattelussa kesällä 2014.

Ajatus muumikirjojen sensuroinnista osui silmään vain käännösten esittelystä. Saksassa ja Sveitsissä oli 1950-luvulla tapana mukauttaa käännettyjäkin lastenkirjoja silloisten pedagogisten näkemysten mukaisiksi, ja myös Muumilaakso-saksannokset joutuivat muokkauksen kohteiksi käännös- tai editointivaiheessa. 

Muumilaakso-kertomussarjan ollessa loppusuoralla 1960-luvun viimeisinä vuosina Tove Jansson siirtyi kirjoittamaan aikuisten kaunokirjallisuutta muista aiheista: romaaneja ja novelli- tai kertomuskokoelmia. Ensimmäisistä tunnetuimpia ovat hänen vanhemmilleen omistetut Kuvanveistäjän tytär ja Kesäkirja. 

-

Saksannoksista lähde, jolle Lähteet-kohdan ruutu ei riittänyt:
Mareike Jendis: Moomins Adventures in the German-speaking Countries. Teoksessa Tove Jansson Rediscovered. Cambridge Scholars Publishing 2007 (ilmeisesti ei ole Helmet-kirjastoissa).
Jendis esittelee myös Andreas Boden havaintoja, jotka ovat luettavissa internetistä saksaksi.

 

Kommentit (0)
11.08.201417:54
23210
73

Ja tv:n Muumilaakson tarinoita -sarjaahan valmistettiin 104 osaa, joista Suomessa jätetään aina kolme esittämättä liian pelottavina. Laittaisivat vaikka dubbaamattomina yöohjelmistoon.

Kommentit (0)

Vastauksesi