Mistä lasin raaka-aineita saadaan?

Mistä lasin raaka-aineita saadaan?

Vastaus

Lasin valmistukseen tarvitaan kvartsia, soodaa ja kalkkia.

Kvartsia esiintyy maaperässä runsaasti hiekan ainesosasina, mutta Suomen oloissa vain hyvälaatuinen hiekka on soveltunut lasinsulatukseen. Kvartsia tarvitaan myös muihin tarkoituksiin kuin lasin valmistukseen, ja tärkeinä puhtaan kvartsin lähteinä tunnetaan Minas Geraisin alue Brasiliassa sekä Spruce Pine -niminen kaupunki Pohjois-Carolinassa Yhdysvalloissa.

Sooda eli natriumkarbonaatti valmistettiin aiemmin merenrannikkojen suolakasveista kuten suolayrtistä. Kasvit kuivattiin, poltettiin tuhkaksi ja haihdutettiin kalsinoimalla suolaksi. Sittemmin soodaa on voitu valmistaa kemiallisin valmistusmenetelmin ruokasuolasta ja kalkkikivestä. Luonnossa soodaa esiintyy mineraalina nimeltä trona, jonka lähteinä tunnetaan Keniassa Itä-Afrikan hautavajoaman Magadijärvi ja Namibiassa Etoshan kansallispuisto. Yhdysvalloissa mineraalia on löydetty ainakin Kalifornian, Utahin ja Wyomingin alueilta.

Kalkkia tarvitaan stabiloimaan kvartsin ja soodan seos. Kalkkikivi on yksi maapallomme yleisimmistä kivilajeista, mutta Suomen kallioperästä sen saatavuus on heikompaa ja sitä on tuotu maahan esimerkiksi Virosta.

Värillisten lasien valmistamiseen tarvitaan lisäksi eräitä muita aineita.

Lähteet:

Matiskainen, Heikki: Suomalaisen lasin historia Suomen lasimuseossa (Riihimäen kaupunki, 1994)

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kvartsi
http://fi.wikipedia.org/wiki/Sooda
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kalkki

Kommentit (0)

Vastauksesi