Mistä on lähtöisin tapa skoolata niin, että laseja kilisytellään toisiaan...

Mistä on lähtöisin tapa skoolata niin, että laseja kilisytellään toisiaan...

Mistä on lähtöisin tapa skoolata niin, että laseja kilisytellään toisiaan vasten ?
Olen seurannut illallisohjelmia televisiosta. Niissä laseja kilistellään, tai yritetään kilistellä, vaikka laitimmaiset ruokailijat istuvat hyvinkin kaukana toisistaan. Siinä rynttääntyvät pöytäliinat ja naisten ryntään hipovat ruokalautasia. Olisi huomattavasti helpompaa vain kohottaa malja ja käydä katseella läpi pöytäseurue.

3 vastausta

Skoolaaminen eli lasien yhteen kilisteleminen on viikingeiltä lähtöisin oleva tapa jolla juhlistetaan jotain hyvin onnistunutta asiaa, esim. sotaretkeä.
Myös maljojen kohottaminen on juhlallinen tilanne jossa malja nostetaan jollekin ihmiselle tai asialle.
Se, kuinka näissä skoolaus- ja maljannostotilanteissa noudatetaan etikettiä, on juhlien isännän tai emännän saneltavissa.

http://www.etiketti.fi/kysyttya/mihin-tilanteisiin-kuuluu-skoolaus-enta-...

Mainitsemasi ruokaohjelmat nauhoitetaan usein ihmisten kotona tai jossakin muussa aika intiimissä ympäristössä jolloin etiketillä ei liene juhlijoille paljoa väliä.

Etiketinmukaista skoolaus ja maljannosto perinnettä pitävät vahvasti yllä mm. opiskelijat omissa vuosijuhlissaan ja sitseillään joissa maljojen nostamiselle ja skoolaamiselle on tiukat etukäteen sanellut säännöt. Skoolaaminen tapahtuu vain vieressä ja vastapäätä istuvien kanssa tietyssä järjestyksessä ja sivistyneesti.

Etikettiä noudatetaan varmasti myös monissa muissa juhlallisissa tilaisuuksissa mutta se on aina juhlien järjestäjän saneltavissa. Hyvien tapojen noudattaminen jokaisessa juhlatilaisuudessa on totta kai suositeltavaa vaikka mistään etiketistä ei mitään tietäisikään.

Kommentit (0)
15.11.201412:16
6086
100

Muistan jostain lukeneeni, että lasien kilistelyn tarkoitus oli karkoittaa paholainen, joka muutoin saattaisi lentää suuhun, kun ihminen avaa suunsa juodakseen. Eli ääni toimisi karkotteena, samoin kuin uudenvuoden aattona rakettien ym. paukuttelu.

Kommentit (0)
15.11.201416:57
30252
76

Tämän Irmelin kertoman version olen  minäkin kuullut. Selkeä kansanuskomuksiin liittyvä tausta. Samasta syystähän on suotavaa, että käsi pannaan suun eteen, kun haukotellaan.

Ruotsalainen tapatietäjä Magdalena Ribbing mainitsee taustoihin liittyvinä myös uskomuksen, että kilauttaminen on ollut eräänlainen sijaissuudelma, jos osapuolet ovat ensin koskettaneet huulillaan omaa lasiaan ja vievät sitten lasit yhteen. Toisena vaihtoehtona hän mainitsee tavan kilauttaa lasia, josta on juotu malja jonkun korkeamman kunniaksi, jotta malja ei saastu. Toisinaanhan sitten lasit särkyivät. Eli onni tavallaan säilyy, kun ei kukaan toinen voi enää siitä lasista juoda. Tämä tapahan mainitaan meilläkin toisinaan upseeriperinteessä, jossa kerrotaan upseerikerhoilla pidetyn erikseen halvempia laseja varsinaisten juominkien tätä tarkoitusta varten, koska lasi maljanjuonnin jälkeen paiskattiin säpäleiksi takkaan tai vastaavaan.

Erään lähteen mukaan jo kreikkalaiset juhlissaan joivat maljoja jumalten kunniaksi. Erityisestä kilistämisestä ei juuri siinä kerrottu.

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi