Mistä on lähtöisin sanonta perseet olalle ja mitä se käytännössä...

Mistä on lähtöisin sanonta perseet olalle ja mitä se käytännössä...

Vastaus

Kun joku sanoo, että vedetään ”vetää perseet olalle”, hän aikoo juoda itsensä voimakkaaseen humalatilaan kavereidensa kanssa. Pasi Heikura määrittelee ”Perseet olalla” termin teoksessaan Näissä merkeissä Suomen kansan latteimmat sanonnat seuraavasti:

”Perseet olalla on kuvaannollinen huvitteluklisee. Yleinen etenkin Suomessa. Tarkoittaa melkoista humalatilaa, rankan ryyppäämisen tavoiteolotilaa. Tunnusmerkkejä avainten hukkaaminen, uiminen vaatteet päällä ja tärkeäksi koetun viestin toisteleminen huutamalla kanssaihmisten korvaan.”

Varsinaista sanonnan alkuperää en onnistunut löytämään, mutta jäljitin sen 1970-luvulle saakka. Sanonta voi olla vanhempikin. Uskoisin sen lähteneen siitä, että joku on oikeasti humalassa vetänyt housut alas ja pelleillessään kiepsahtanut ympäri ja huudahtanut esimerkiksi että ”hupsista meni perseet olalle” tai sitten joku on istunut toisen olkapäillä pylly paljaana tms.

Suosittelen tutustumaan kirjaan nimeltä kippurahäntä. Kyseinen teos pohjautuu Suomalaisen kirjallisuuden seuran järjestämään perinnekilpailuun 1970-luvulla, jolla kerättiin päihtymystilaa tarkoittavia ja siihen liittyviä sanontoja. Sanonta ”perseet olalle” esiintyy, satojen muiden ilmausten lisäksi tässä kirjassa.

Kommentit (0)

Vastauksesi