mistä kutina johtuu. ja miksi raapiminen tuntuu niin hyvältä.

mistä kutina johtuu. ja miksi raapiminen tuntuu niin hyvältä.

mistä kutina johtuu. ja miksi raapiminen tuntuu niin hyvältä. luulisi päinvastoin että raapimisen jälkeen vasta kutiaisikin. mitä raapimisessa oikein tapahtuu. tämä saattaa kuulostaa lapsen kysymykseltä, mutta olen kyllä ihan vakavasti ihmetellyt tätä

Vastaus

Ihotautien erikoislääkäri Matti Hannuksela on määritellyt kutinan epämiellyttäväksi tunteeksi epämääräisellä alueella ihossa, silmissä tai ylähengitysteiden limakalvoilla. Kutina synnyttää halun raapia. Yksinkertaisimmillaan kutina määritelläänkin haluksi raapia. Tavallisesti halu on niin voimakas, että se merkitsee raapimisen pakkoa.

Kutinan mekanismien selvittämiseksi on aivoja tutkittu magneettikuvausten ja PET-tekniikan avulla, mutta mitään yhtenäistä kutinakeskusta ei aivoista ole löytynyt. Kutina ja raapiminen ovat kuitenkin erottamaton parivaljakko. Monet raapivat huomaamattaan tai unissaan. Tutkimusten mukaan raapimiseen ei tarvita aivojen käskyä vaan kutinarefleksi välittyy jo selkäytimessä lihasten liikehermoihin.

Raapiminen tuntuu hyvältä, koska kutina tavallaan pakottaa siihen. Raapiminen hillitsee kutinaa joksikin aikaa, minuuteiksi tai joskus jopa tunneiksi. Raapiminen, kyhnyttäminen ja kutiavan alueen kevyt hieronta aktivoivat A-hermoratoja ja hillitsevät näin kutina-aistimusta. Raapiminen myös aiheuttaa syvää kipua, joka vähentää kutinaa ja raapimishalun voimakkuutta. Vaikka raapiminen hillitseekin kutinan aistimusta, niin ihottumaa se pahentaa. Raapiminen aiheuttaa ihon jäkälöitymistä, joka puolestaan madaltaa ihon kutinakynnystä. Omasta kokemuksestani pitkän linjan raapijana voin sanoa, että ihoa tulee raavittua, koska raapiessa ei tunne kutinaa. Tarpeeksi kauan kun raapii niin iho menee rikki ja siitä aiheutuvat kipu ja kirvely ovat helpompi sietää kuin kutina.

Yleisin kutinan syy on ihon kuivuudesta johtuva tulehdus ihossa. Viidennes suomalaisista kärsii atooppisesta, kutiavasta kuivasta ihosta. Myös vanhuksilla ihon kuivuminen ja kutiaminen on yleistä. Voimakkaampi tulehdus ihossa näkyy ekseemana, joista tavallisimpia ovat atooppinen ihottuma, tali-ihottuma ja pesuihottuma. Kutinan aiheuttajia voivat olla myös herkkä iho tai päänahka, nokkosihottuma, syyhy, punajäkälä, jotkut lääkkeet, psyykkiset tekijät, MS-tauti, maksa- ja munuaissairaudet ja jotkut syövät.

Lähteet ja lisätietoa:
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk002...
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=alg001...

Hannuksela, Matti: Kutina on pirullista, raapiminen taivaallista (Duodecim 2010)

Kommentit (0)

Vastauksesi