Mistä kummasta tulee termi luppoaika, jota kai yleisesti käytetään kuvaamaan...

Mistä kummasta tulee termi luppoaika, jota kai yleisesti käytetään kuvaamaan...

Mistä kummasta tulee termi luppoaika, jota kai yleisesti käytetään kuvaamaan tietynlaista joutilaisuutta? Liittyykö se ollenkaan niihin puusta riippuviin sammaliin? Tai poroihin jotka niitä syövät?

2 vastausta

Luppo on puissa partamaisena kasvava jäkälä eli naava. Luppoa esiintyy hyvin yleisenä Lapissa kasvavissa puissa, joten se on talvella tärkeä ravinnon lähde poroille.

Substantiivi luppo on merkinnyt Pohjois-Suomen murteissa joutenoloa. Esim. porot seisoskelivat kujalla luppoa nopostellen.

Luppoajalla on tarkoitettu jouto-, työtöntä aikaa, joutilaisuutta. Esim. Täällä majaili luppoaikaa viettävää kaukopartioväkeä.

Luppoilla –verbi puolestaan on tarkoittanut kuljeksia, maleksia joutilaana, työtä hakien t. odotellen.

Lähde: Nykysuomen sanakirja 2, WSOY 1988

Kommentit (1)
Olisiko peräisin John Lubbock'lta Hän ajoi läpi Britteinsaarilla 1871 radikaalin Bank ... Olisiko peräisin John Lubbock'lta Hän ajoi läpi Britteinsaarilla 1871 radikaalin Bank Holidays-lain joka antoi työläisille ensimmäiset palkalliset vapaapäivät. Lubbock oli myös huomattava argeologi, London Universityn rehtori, parlamentin jäsen. Pani myös alulle lainsäädännon 10 tuntisesta työpäivästä. Lähde: Bill Bryson Sisää! Lyhyt historia lähes kaikesta kotona sivu 483
19.6.2013 16:20 Reijo Mallat 0
30.08.201617:15
312
99

Ruvetaan keksimään villejä arvauksia ja kansanetymologioita, koska kirjasto ei viitsinyt vastata kysymykseen, vaan vain siteerannut sanakirjasta sanojen luppo ja luppoaika merkitykset, vaikka sitaatit eivät mitenkään kerro liittyvätkö sanat tai niiden merkitykset toisiinsa.

Tässä on vastaus kysymykseen:  http://www.kotus.fi/nyt/kysymyksia_ja_vastauksia/sanojen_alkuperasta/lup...

Kommentit (2)
Lisää spekulaatioita. Olisiko luppoa myös kerätty porojen hätäravinnoksi (ihmisten?)... Lisää spekulaatioita. Olisiko luppoa myös kerätty porojen hätäravinnoksi (ihmisten?) työttömyysaikana? Tunnettiinko luppoaika Etelä-Suomessa ennen Pentti Haanpään teoksia?
1.9.2016 20:38 Eero Tuominen 1985
Miksi koet tarvetta spekuloida lisää? Oletko lukenut linkissä olevan ammattilaisen anta... Miksi koet tarvetta spekuloida lisää? Oletko lukenut linkissä olevan ammattilaisen antaman vastauksen?
2.9.2016 12:40 Ekhart Georgi 312

Vastauksesi