Mistä köysitemppu on lähtöisin?

Mistä köysitemppu on lähtöisin?

Kaikki tietävät fakiirien köysitempun, jossa köysi nousee itsestään ilmaan. Mistä tämä on oikeasti lähtöisin?

Vastaus

Klassisessa versiossa temppu esitetään päivänvalossa taikuria joka puolelta ympäröivän yleisön edessä. Taikuri saa köyden maagisesti nousemaan useita metrejä kohti taivasta ja jäämään tähän tilaan. Avustaja, yleensä nuori poika, nousee köyttä pitkin yläilmoihin ja yhtäkkiä katoaa. Taikuri pyytää turhaan poikaa palaamaan alas. Taikuri hermostuu ja kiipeää perässä köyttä ylös. Hänkin katoaa. Hetken kuluttua pojan veriset ruumiinosat putoavat maahan. Taikuri, nyt yltä päältä veressä, ilmestyy ja laskeutuu köyttä pitkin alas ja laittaa veriset ruumiinosat koriin. Hetken kuluttua poika hyppää korista hyvissä voimissa.

Ensimmäiset kirjaan kirjatut havainnot köysitempusta ovat peräisin kahdelta löytöretkeilijältä: Marco Polon matkakertomuksesta ja marokkolaisen Ibn Battutan retkeltä Kiinaan. 1800-luvulla köysitemppu oli jo niin kuuluisa, että lordi Northbrook tarjosi Intiassa 10000 punnan palkkiota tempun esittäjälle. 1800-luvun lopulla Chicago Tribunessa ilmestyi artikkeli, jossa kerrottiin valokuvaajan ja kuvataiteilijan reissusta Intiaan. He kohtasivat kadulla fakiirin, joka heitti narun ilmaan ja kuusivuotias poika kiipesi ilmassa narua pitkin. Valokuvaajan ottamissa valokuvissa näkyi kuitenkin vain fakiiri ilman köyttä tai poikaa. Selityksenä tempulle artikkelissa annettiin joukkohypnoosi. Tässä kohtaa voidaan todeta, että suurin piirtein kaikki edellä sanottu on valetta. Lehtijuttu on oikeasti julkaistu, mutta se syntyi ilmiselvästi tarpeesta kasvattaa levikkiä, mutta myös taikureilla on varmasti ollut halua kasvattaa mystiikkaa alansa ympärillä. Myöskin yhteys Marco Polon matkakertomuksiin on keksitty. Ibn Battutan retkiltä maininta on, mutta Kiinaan liittyen.

Tarinan inspiraationa on saattanut olla satu kuningas Bhojasta, joka heittää köyden taivasta kohden ja kiipeä köyttä pitkin. Tosin tällaisia köysitarinoita on eri maiden mm. Irlannin kansantarustossa, joten taru ei liity mitenkään erityisesti Intiaan tai fakiireihin. Temppu on kuitenkin jäänyt mielissä ja käytännössä intialaisten taikureiden repertuaariin. Suomalaisten taikurien temppuvarastoon se ei kaiketi ole kuulunut. Linnanmäellä vuonna 1960 vieraillut ja muuallakin maailmalla kiertänyt intialainen Gogia Pashan repertuaariin kuului ainakin  Australian vierailulla köysitemppu, jossa poika katoaa ilmaan 10 jalan mittaisen leijuvan köyden päästä ja ilmestyy katsomon käytävälle.

Köysitemppua ei ole ilmeisesti koskaan esitetty täsmälleen sen edellä kerrotussa muodossa. Köyden nostamisestakin on variaatioita: Taikuri heittää köyden ilmaan tai lumoaa köyden kuin käärmeen pilliä soittamalla. Yleensä taikurin avustaja kiipeää köyttä pitkin. Sisätiloissa avustaja katoaa, mutta avoimissa tiloissa katoamista ei ole kyetty lavastamaan. 1950-luvulla amerikkalainen journalisti John Keel ilmoitti, että hänelle on kertonut tempun salaisuuden intialainen maagikko Vadramakrishna. Tempun mahdollisti hyvän aikaa ennen sitä poltetut kokot, joiden savu peitti näkyvistä yläilmoihin viritetyn tangon, johon köysi kiinnittyi ja jota pitkin poika saattoi kadota näkyvistä. Alas heitetyt ruumiinosat olivat puolestaan ajeltuja apinan ruumiinosia. Keel yritti toistaa tempun itse lehdistön edessä, mutta hän ei saanut edes köyttä kiinnittymään tankoon. Epätoivoista näytöstä seuranneet lehtimiehet kyllästyivät pian ja kaasuttivat Keelin mukaan ”niskojaan halveksivasti nakellen” pois.

Kuuntele: 
Kommentit (0)

Vastauksesi