Mistä Koskenkorva on saanut nimen Hollolan plöö?

Mistä Koskenkorva on saanut nimen Hollolan plöö?

Yksi monista Koskenkorva viinan "lempi nimistä"...

Vastaus

"Hollolan plöö" (Hollolan blöö, Hollolan bleu) on yksi monista Koskenkorvan viinan lempinimistä. Mistä se juontuu, sitä onkin vaikeampi keksiä. Esimerkiksi Jonna Pulkkisen kirjoittamassa kirjassa "Kossu : Koskenkorvan ja suomalaisen vodkan historia" ei juomasta löydy mitään varsinaista yhteyttä Hollolan kuntaan. Sen kirja kyllä mainitsee, että 1700-luvulla Hollolassa ja Mäntsälässä määrättiin jokaiseen kylään katselmusmiehet valvomaan määrätöntä juoppoutta ja taikauskoisuutta. Hollolassa oli myös 1800-luvun loppupuolella viinanpolttimo, mutta se tuskin oli mitenkään kovin poikkeuksellista ajan oloissa.

Kieltolain jälkeen 1932 viinan valmistus keskittyi Nurmijärven Rajamäelle. Alkon raakaväkiviinapolttimo ja tislaamo valmistuivat Rajamäelle 1935. Ilmajoen Koskenkorvalla Alkon viinanpolttimo avattiin 1941. Koskenkorva tuli markkinoille 1953 ja sitä valmistetaan edelleen Ilmajoella. Alkuun juoman raaka-aineena oli peruna, nykyisin ohra. Pullotus suoritetaan Rajamäellä.

Voisiko lempinimi sitten liittyä kossuun käytettyyn veteen? Koskenkorvan tehtaiden käyttämä pohjavesi on kuitenkin peräisin Rajamäeltä, ei Hollolasta. Vesi pumpataan Rajamäen Solttilan vedenottamolta noin seitsemän metrin syvyydestä. Ei oikein yhdisty tätäkään kautta. Se kyllä on totta, että Lahden ja sen ympäristökuntien pohjavesi on kuulua Salpausselän tärkeän pohjavesialueen vettä.

Myöskään kossupullon etiketeissä ei ole ollut viittauksia Hollolaan. Lasipullojakaan ei valmistettu Hollolassa. Olisikohan nyt kellään mitään perimätietoa asiasta?

 

 

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi