Mistä korvaava käyttöjärjestelmä Windows XP:lle?

Mistä korvaava käyttöjärjestelmä Windows XP:lle?

Mihin Windows XP:stä kannattaa siirtyä, jos on tottunut ainoastaan sitä käyttämään?

4 vastausta

Windowsiin tottuneen vaihtoehto on todennäköisesti Windowsin uudempi versio: Windows 7 tai Windows 8 (tai päivitetty versio 8.1). Windows 7:n käyttöliittymä muistuttaa eniten XP:tä.

Koneet, joissa on Windows XP, ovat usein sen verran vanhoja, että uuden koneenkin hankkiminen on edessä. Tekniikka ja ohjelmat ovat kehittyneet XP:n alkuajoista niin paljon, ettei entinen kone pyöritäkään uusia ohjelmistoja.

Jos ostaa uuden kannettavan tietokoneen, niissä on yleensä Windows 8 esiasennettuna. Erikseen liikkeessä sopimalla voi mahdollisesti saada kannettavan, jossa on Windows 7.

Pöytäkoneita, joissa on esiasennettuna Windows 7, on edelleen saatavana. Esimerkiksi Verkkokauppa.com myy näitä. Kätevintä on tietenkin mennä kotipaikkakunnan tietokonekauppaan. Näin verkossa vastatessa on yksinkertaista linkittää tunnetun liikkeen sivuille, joilla pääsee alustavasti tutustumaan tarjontaan.

Windows 8 näyttää hyvin erilaiselta kuin Windows XP tai Windows 7, mutta kyllä sitä ihminen oppii käyttämään. :) Jopa tällainen täti-ihminen kuin vastaaja. Vielä rohkaisevampi esimerkki on kirjastomme tietokoneopastuksissa käynyt rouva, joka täyttää ihan pian 87.

On myös mahdollista vaikkapa vaihtaa Windows Linux-käyttöjärjestelmään. XP:n korvaajaksi vanhempiin tietokoneisiin on ehdotettu Lubuntua. Tämäkin tosin vaatii uuden opettelemista.

(Vastausta varten on haastateltu kirjaston tietotekniikkavirkailijaa.)

 

 

 

 

 

 

Kommentit (0)
28.03.201418:59
87100
75

Jos Win 8 tuntuu vaikealta, niin täällä ohjeet, kuinka sen saa näyttämään Win 7:lta tai vaikka XP:ltä:

https://www.youtube.com/watch?v=4reD4q0a5S0

Jos videon ohjeet tuntuvat ylipääsemättömiltä, niin voi kysellä, josko myyjä tai "naapurin nörttipoika" voisi tehdä muutoksen.

Kommentit (0)
18.03.201819:03
18275
73

Nyt en saa edes asennetuksi Linuxin uutta versioita, sillä kone "huutaa" jotain palikkaa, jotta asennuksen voisi tehdä. Mutta mistä sen palikan nappaa???

Ja "naapurissa" ei asusta nörttipoikaa... :(

Kommentit (1)
Kyllä sinä nyt selkeästi sen "nörttipojan" tarvitsisit ;-) Olisikohan kotipaikkakunna... Kyllä sinä nyt selkeästi sen "nörttipojan" tarvitsisit ;-) Olisikohan kotipaikkakunnallasi tuollaista kirjaston tietokoneopastusta, johon tuossa kirjaston alkuperäisessä vastauksessa viitataan. Jos on, niin sellaisesta voisi ehkä saada apua.
18.3.2018 19:53 Leo Salminen 4922
22.06.201711:02
18275
14

Kannettavaani asennettiin Windows XP:n tilalle Linux. Olen kokenut sen HYVIN vaikeaksi. Nyt en ole aikoihin konetta käyttänyt, joten pitäisi asentaa uusi versio. Se on sen verran iso ruljanssi, että en osaa siihen ruveta.

Koneessa ei ole niin paljon muistia, että siinä pyörisi Windows 7, jollainen on pc:ssäni ja johon olen tottunut. Mikä neuvoksi???

Kysy fi:n nörtit, auttakaa :/  :(

Kommentit (3)
Jos koneestasi on XP poistettu ja uudemmat Windowsit eivät siinä pyöri, niin vaihtoehdo... Jos koneestasi on XP poistettu ja uudemmat Windowsit eivät siinä pyöri, niin vaihtoehdot ovat silloin käsittääkseni varsin vähäiset: a) opettele sen Linuxin käyttö, vaikka se vaikealta tuntuisikin b) osta uusi kone, jossa on Windows 10 valmiiksi asennettuna Tämän kommentin ei ole tarkoitus olla millään muotoa töykeä tai ongelmaa vähättelevä. En nyt vain näe muita vaihtoehtoja.
22.6.2017 15:45 Leo Salminen 4922
Kyllä sitä Linuxia opetelisi, jkos olisi aina ongelman esiintyessä paikalla kokenut hen... Kyllä sitä Linuxia opetelisi, jkos olisi aina ongelman esiintyessä paikalla kokenut henkilö kertomassa mitä seuraavaksi pitäisi tehdä... :(
23.6.2017 11:33 Kaija T 18275
Pääsisiköhän tämän ohjesivuston avulla alkuun: https://www.linux.fi/wiki/Aloittelija... Pääsisiköhän tämän ohjesivuston avulla alkuun: https://www.linux.fi/wiki/Aloittelijalle
26.6.2017 20:15 Leo Salminen 4922

Vastauksesi