Mistä kappaleesta Esa Pulliainen on lainannut alkusoiton Rauli Badding...

Mistä kappaleesta Esa Pulliainen on lainannut alkusoiton Rauli Badding...

Mistä kappaleesta Esa Pulliainen on lainannut alkusoiton Rauli Badding Somerjoen "Laivat"-kappaleeseen? Kyseinen alkusoittohan ei siis kuulu kappaleen alkuperäiseen venäläiseen versioon. Muistelisin että kyseessä on joku vanha suomenkielinen iskelmä.

Vastaus

Laivat-kappaleen historia on varsin mielenkiintoinen. Keväällä 1985 radiotoimittaja Tero Heinänen otti yhteyttä Somerjokeen kertoen, että hänen kannattaisi levyttää J, Nikolajevin ja M. Tanitshin kappale Parohody, joka oli jo menestys Neuvostoliitossa. Somerjoki kuunteli laulun ja kiinnostui siitä, joten Heinänen tilasi sanoista käännöksen kemiläiseltä venäjänopettaja Irma Arvolalta. Somerjoki ryhtyi harjoittelemaan kappaletta Pekka Aarnion kanssa.

Parohody kuului venäläiskappaleiden laajempaan pakettiin, jonka kustannusoikeudet olivat Fazerilla. Aarnio sai neuvoteltua levytysluvan kappaleelle, jonka suomenkielisestä sovituksesta vastasi todellakin Esa Pulliainen. Laulun venäläisen tekijänoikeuden haltijan vaatimuksesta kappaleen nuottikuvan täytyi kuitenkin olla yksi yhteen alkuperäisteoksen kanssa. Peruskomppia lukuun ottamatta lopputulos vastasikin venäläisversiota, mutta jousistemmat korvattiin kitaroilla. Pulliainen teki Laivoihin myös mahtipontisen intron, jota ei ole alkuperäisteoksessa.

Mikään lähteistä ei viitannut siihen, että intro perustuisi olemassa olevaan kappaleeseen, joten olettavasti intro on sittenkin Pulliaisen omaa tuotantoa.

Käytetyt lähteet:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Rauli_Badding_Somerjoki
http://fi.wikipedia.org/wiki/Laivat_(albumi)
Metsämäki, Heikki: Badding – Rauli Somerjoen elämä ja laulut. 1996. Sputnik.

Kommentit (0)

Vastauksesi