Mistä juontaa sanonta: "Tykkää kuin hullu puurosta"? Ja mitä sillä itse asiassa...

Mistä juontaa sanonta: "Tykkää kuin hullu puurosta"? Ja mitä sillä itse asiassa...

Vastaus
19.11.200916:27
22922
27

Sanonnan alkuperästä ei valitettavasti löytynyt mitään tietoa, vaikka kävin läpi useita sanonnoista kertovia kirjoja. Sen sijaan esimerkiksi kirjastoissa sähköisenä käytössä oleva ”Kielitoimiston sanakirja” kertoo, että ”tykätä jostakin kuin hullu puurosta” merkitsee leikillisessä sävyssä yksinkertaisesti ’kovasti, paljon’.

Suomen kielessä on paljon sanontoja ja ilmauksia, joissa hullu on jossakin roolissa. Pikainen Google-haku sanoilla ”kuin hullu” paljasti esimerkiksi sellaisia ilmauksia kuin ”kaahata kuin hullu”, ”rakastaa kuin hullu”, ”syödä kuin hullu”, ”tehdä työtä kuin hullu” ja ”nauraa kuin hullu”. Hullusta on siis todella moneksi. Luultavasti hullut ovat olleet ennen juuri sopivia henkilöitä, joiden nimiin on mahdollista panna melkeinpä mitä tahansa. Tosin eipä välttämättä ole ollut myöskään kovin mairittelevaa tulla rinnastetuksi hulluun.

Hullujen on ehkä myös ajateltu olevan toimessaan niin innokkaita, että hullun lailla syöminen, työn tekeminen tai rakastaminen on todella antaumuksellisesti tehtyä hommaa.

Toisaalta en voi olla miettimättä sitäkään, voisiko hullulla ja puurolla olla jotakin yhteyttä entisaikojen vaivaishoitolaitokseen, jonka huomassa ainakin osa hulluista – joilla saatettiin kaiketi tarkoittaa niin vammaisia, kylähulluja kuin varsinaisia mielisairaitakin – oli päätynyt. Ruoka ei liene ollut vaivaishoidossa kovinkaan kaksista, ja ehkäpä juuri siksi kunnon puuro olisi ollut mielestä varsin hyvää ruokaa. Tämä tosin on vain puhtaasti oma ajatukseni eikä mikään tutkittu tosiasia.

Kommentit (0)

Vastauksesi