Mistä juontaa juurensa sotilastervehdys eli ns. "lippaan veto"?

Mistä juontaa juurensa sotilastervehdys eli ns. "lippaan veto"?

Mistä juontaa juurensa sotilastervehdys eli ns. "lippaan veto"? Se on pieniä variaatioita lukuunottamatta käytössä kaikkien maitten armeijoissa. Kuinka kauan tällainen käytäntö on ollut voimassa (esim. Suomessa)? Nykyään myös Suomen armeijassa tervehdys voidaan tehdä ilman "lippaa" (päähinettä) eli paljaaseen päähän kuten US-Army. Miksi? Ja sehän tehdään aina oikealla kädellä miten ne miljoonat vasenkätiset...?

5 vastausta

Sotilaiden tervehdystavassa eli ns. lippaanvedossa viedään oikean käden sormenpäät ohimolle. Tervehdystavan juuria on etsitty eri tahoilta. Muinaisessa Mesopotamiassa oli käytössä yleinen tervehdystapa, jossa käsi vietiin otsalle. On arveltu, että tapa olisi sitten omaksuttu Rooman valtakuntaan muodossa, jossa sormenpäät vietiin ohimolle. Toisen selityksen mukaan kyseessä on ikivanhan armonanomus- tai antautumiseleen – molempien käsien ylös nostamisen – surkastuma. On myös katsottu tervehdyksen juontuvan yksinkertaisesti hatun nostosta. Tavan alkuperästä ei siis ole varmuutta.

Käden vienti ohimolle tuli tervehdyksenä käyttöön Ruotsin sotilaspiireissä 1700-luvun lopulla, ja Suomen armeijassa tämä tervehdystapa on ollut käytössä koko itsenäisyytemme ajan.

Armeijan yleistä palveluohjesääntöä muutettiin Suomessa vuonna 1996 niin, että sotilaan pitää viedä käsi myös paljaaseen päähän, kun taas aikaisemmin näin ei saanut missään tapauksessa tehdä. Käden vienti paljaaseen päähän on yleinen kansainvälinen käytäntö, joka omaksuttiin meilläkin Suomen liityttyä Euroopan Unionin jäseneksi vuonna 1995.

Vasenkätiset tervehtivät luonnollisesti myös oikealla kädellä.

Lähteet:

Korhonen, Teppo: Tervehdys ja hyvästely. Helsinki: Suomen Antropologinen Seura. Vammala 1996.

http://www.turunsanomat.fi/extra/?ts=1,3:1010:0:0,4:10:0:1:2007-08-18,10...

Kommentit (0)
15.07.201315:59
225
161

Olen 1970-luvulla lukenut 1960-luvulla ilmestyneestä englantilaisesta sarjakuvalehdestä seuraavan kertomuksen, jonka muistan vieläkin ulkoa:

"The military custom of rising the right hand to the top gear is centuries old and it is said to have originated from medieval times when joustling was a popular sport. At such contests a lady of exceptional beauty was picked to distribute the prizes and the knights thus onored would shield their eyes as if dazzled by the lady's beauty. Later this became a general token of respect and was used almost exclusively by soldiers"."

Kommentit (0)
03.07.201320:20
35722
140

Jotkut tutkijat ovat myös tuumailleet, että lippaan veto olisi surkastuma vanhasta tavasta kohottaa kypärän visiiriä. Visiirin kohottaminen taas tehtiin mm. jotta vastustaja voi tunnistaa toisen. Paitsi tunnistamissyystä silmikon nostaminen oli myös kohtelias ele, rinnastettavissa hatunnostoon, jota myös pidetään tämän eleen jälkeläisenä.

Voidaan myös miettiä, liittyykö lippaan veto siihen, että siinä samalla näytetään, ettei siinä oikeassa kädessä ole mitään, esim. tikaria tai muuta asetta, jota käyttää toista kohtaan, minkä voisi ajatella olevan erityisesti amerikkalaisen kämmentä näyttävän kunniantekotavan takana.  Suomessa taas kämmen ei perinteisesti saa näkyä, yhtä vähän kuin kädenselkäkään, mutta ritariperinne ei ehkä ollut Suomessa yhtä laajalti tunnettu kuin Keski-Euroopassa.

Oikeaa kättä voi ajatella käytettävän tässäkin kuten useimmissa muissakin asioissa, koska vasenkätisyys ei ollut aikaisemmin sallittu, vasenkätisiä saatettiin pitää jopa pahan hengen riivaamina, puhumattakaan siitä, että vasen käsi oli - arkisten käyttötarkoitustensa vuoksi - saastainen. Koska miekkakäsi oli se oikea käsi, saatettiin jopa linnojen portaikkoja rakentaa siten, että ne olivat edullisia kohti tornia perääntyvälle puolustajalle, mutta oikeakätinen hyökkääjä iskisi miekkansa kiviseinään.

Juhani U. E. Lehtonen pohtii teoksessaan "Sotilaselämän perinnekirja" myös sitä, että lippaan veto olisi korvauma keskiaikaisesta tavasta riisua kypärä alistumisen merkkinä. Koska kypäriä ja niiden jälkeläisinä toimivia sotilaspäähineitä saattoi olla vaikea riisua mm. leukahihnojen vuoksi, olisi kunnianteko eleenä korvannut päähineen riisumisen ja osoittanut siten alistumista, erityisesti kun alaisen oli tarkoitus ensiksi tervehtiä. Lehtosen mukaan tämä korvaava tapa aiheutti juuri sen, että aluksi tervehdittiin näin vain päähineen ollessa päässä.

Mielenkiintoista Lehtosen teoksessa on se, että hän mainitsee tervehtimisen tapahtuneen aluksi vasemmalla kädellä silloin kun kivääri oli oikeassa kädessä, ja että oikealla kädellä tervehtiminen olisi yleistynyt vasta 1800-luvulla. Jalkaväen käytäntöäkö? Monenlaisia selityksiä on olemassa, mikä sitten lienee se oikea, vai onko tähänkään edes olemassa yhtä oikeaa vastausta.

Kommentit (0)
15.07.201300:14
1343
112

Lippaan veto lakittomaan päähän poistettiin vuonna 2002. Se oli siis käytössä vain 1996-2002.

 

Lähde: http://www.aamukampa.net/forum/viewtopic.php?f=22&t=6215

Kommentit (0)
15.07.201300:12
1343
78

Lippaan veto lakittomaan päähän poistettiin vuonna 2002. Se oli siis käytössä vain 1996-2002.

 

Lähde: http://www.aamukampa.net/forum/viewtopic.php?f=22&t=6215

Kommentit (0)

Vastauksesi