Mistä johtuu että vankeustuomiosta ensikertalainen joutuu istumaan vain puolet...

Mistä johtuu että vankeustuomiosta ensikertalainen joutuu istumaan vain puolet...

Mistä johtuu että vankeustuomiosta ensikertalainen joutuu istumaan vain puolet (paitsi murhasta)? Onko tälle jokin historiallinen peruste vai mikä on? Miksei anneta sitten suoraan puolet pienempi tuomio kuin uusijoille?

Vastaus
24.06.201016:42
22056
36

Ensikertalainen pääsee osan tuomiosta istuttuaan ehdonalaiseen vapauteen, mutta se ei ole sama asia kuin jos tuomio olisi suoraan puolet lyhyempi. Jos tuomittu ehdonalaisen vapauden koeaikana syyllistyy rikokseen, hän voi joutua kärsimään vankilassa loput tuomiostaan. Mitä tulee ehdonalaisen osuuteen tuomiosta, niin yleisesti kai katsotaan, että ensikertalaisia voi rangaista lempeämmin kuin paatuneita rikoksenuusijoita, jotka joutuvat istumaan tuomiotaan kauemmin.

Ehdonalaisen vapauden taustalla on ilmeisesti ajatus, että koeaika toimii eräänlaisena koetinkivenä siitä, onko tuomittu parantanut tapansa. Henkilöllä on koeaikana erityisen suuri motivaatio pysytellä kaidalla tiellä, koska muuten hän joutui pidemmäksi aikaa vankilaan kuin jos hän tekisi rikoksen vasta koeajan päätyttyä. Ehdonalaisen vapauden aikana henkilöä valvotaan ja voidaan erilaisilla tukitoimilla auttaa pääsemään taas järjestäytyneen yhteiskunnan jäseneksi.

Voi tietysti raadollisesti huomauttaa myös, että valtiolle tulee luultavasti halvemmaksi pitää henkilöä vapaalla jalalla kuin vankilassa, jossa pitää kustantaa henkilön elatuksen lisäksi myös vartiointi. Jos henkilö onnistutaan pitämään poissa rikoksista ja ehkä jopa löytämään laillista työtä, yhteiskunta hyötyy siitä rahallisesti.

Ehdonalaisesta vapaudesta löytyy tietoa esimerkiksi Rikosseuraamusviraston sivuilta osoitteesta http://www.rikosseuraamus.fi/15138.htm ja Wikipedian artikkelista osoitteesta http://fi.wikipedia.org/wiki/Ehdonalainen_vapaus.

Kommentit (0)

Vastauksesi