Mistä johtuu, että Suomessa ei ole melkein yhtään vuoristoa?

Mistä johtuu, että Suomessa ei ole melkein yhtään vuoristoa?

2 vastausta

Tätä nykyä Suomessa ei ole vuoristoja, mutta vuosimiljoonien aikana maisema on muuttunut.. Olisivatkohan tunturien laet eroosion pyöreiksi muokkaamia?

Suosittelemme oheista, erinomaista sivustoa.

Kommentit (1)
Jääkausihan se kai viimeistään hinkkasi Suomesta terävimmät huiput pois. Norjassa me... Jääkausihan se kai viimeistään hinkkasi Suomesta terävimmät huiput pois. Norjassa merenpohjan mannerlaatta työntää vuoristoa koko ajan uuteen kurttuun, joten se ehkä selittää, miksi Norjan korkein vuori on yli kilometrin korkeampi, kuin Suomen.
22.11.2018 08:55 Matti Rantanen 6289
13.11.201816:56
23754
34

Suomen alla oleva peruskallio on suurimmaksi osaksi vanhan vuoriston jäännettä. Satoja miljoonia vuosia sitten maaperä puristui poimuvuoristoksi. Sitten tämä korkea vuoristo pitkän ajan kuluessa kului ja kului ja kului matalammaksi ja matalammaksi. Nyt on jäljellä vain vuoriston alin kerros.

Korkeimmassa vaiheessa vuoriston pohjaosa painui syvälle alas, kuumeni ja puristui maapallon ytimen magmaa vasten. Kun vuoristo kului matalaksi, pohjakerros nousi pikkuhiljaa ylöspäin, sillä maankuorihan kelluu ytimen päällä. Vuoriston ylimmät osat kuluivat nopeammin kuin tämä jäljelle jäänyt kiinteäksi pakkautunut pohjakerros. Myöhemmin on uutta vuoriston muodostusta on tapahtunut Baltian kilven reunoilla, etenkin länsireunalla, mutta Suomen kohdalla maa ei ole vielä kulunut tarpeeksi ohukesi että se voisi uudelleen alkaa poimuttua. Baltian kilpi kun istuu edelleen paksun cratonin päällä.

Kommentit (0)

Vastauksesi