Mistä johtuu, että salmiakki on herkkua vain Pohjoismaissa?

Mistä johtuu, että salmiakki on herkkua vain Pohjoismaissa?

Mistä johtuu, että salmiakki on herkkua vain Pohjoismaissa (ja Hollannissa Wikipedian mukaan, johtuen kauppasuhteista)? Olen testauttanut sitä muunmaalaisilla kavereillani eikä se heille maistu. Tottumiskysymys tietysti, mutta mistä johtuu, että siitä jossain vaiheessa on tullut herkkua esim. Suomessa eikä sitten juuri muualla?

Vastaus

Jukka Annalan kirjassa "Salmiakki" (Nemo, 2001) kerrotaan salmiakin historiasta. Makeinen, jota kutsutaan salmiakiksi on lakritsi, jota on maustettu kemiallisella salmiakilla eli ammoniumkloridilla (NH4Cl). Annala toteaa, että salmiakkia voidaan kutsua Suomen kansallismakeiseksi. Sitä saa Suomen lisäksi vain muissa Pohjoismaissa, Hollannissa, Saksan pohjoisosissa sekä Grönlannissa. Suomessa salmiakin lääkekäytöllä on pitkät perinteet. Sitä on käytetty yskänlääkkeenä, sillä se tekee sitkeän liman juoksevammaksi ja siten helpommin yskittäväksi. Samalla lääkeseoksen makukin paranee. Voi olla, että salmiakkikarkkien juurtuminen Suomen oloihin osittain juontuu apteekkimyynnistä. Apteekkien takahuoneissa valmistettiin tätä yskänlääkemikstuuraa, mutta myös salmiakkipastilleja, joiden tavallisin muoto oli perinteinen vinoneliö, jota nykyään kutsutaan salmiakkikuvioksi. Apteekit valmistivat myös salmiakkijauhetta, joka poistui laajalti apteekkimyynnistä 1980-luvun alussa, koska sitä pidettiin epäterveellisenä.

Hollannissa ja muissa Pohjoismaissa salmiakilla on samankaltainen lääketausta kuin Suomessa. Kuitenkaan lääketausta ei kokonaan selitä salmiakin suppeaa levinneisyyttä. Salmiakkia ruvettiin valmistamaan teollisesti makeistehtaissa. Suomessa eri makeistehtaat alkoivat tuottaa lakritsia 1920-luvulla ja salmiakkia 1930-luvulla. Sotavuosina makeistuotanto oli yleensäkin vähäistä, mutta 1950-luvulla säännöstely purkaantui ja sokerin saanti helpottui. Silloin alettiin taas kiinnostua myös salmiakkipastillin myyntipotentiaalista, jolloin esim. Fazerin Salmiakkia jälleen myytiin. 1960-luvulla myynti lisääntyi ja tarjonta laajeni monilla uusilla merkeillä. Tämä on vain jatkunut meidän päiviimme asti, samalla kun vanhat hyvät merkit säilyvät. Suomessa on siis hyvin suuri tarjonta erilaisia salmiakkituotteita.

Mutta miksi salmiakki on niin suosittu juuri Suomessa? Todennäköisesti tämä on vain tottumuskysymys. Yksilö kasvaa kiinni oman kulttuuripiirinsä makuihin. Useimmat suomalaiset pitävät salmiakista, koska ovat lapsena tottuneet sen makuun. On myös tutkittu, että suomalaiset, jotka olivat lapsia sotavuosina, jolloin salmiakkikarkkeja ei ollut saatavina, eivät yleensä pidä salmiakista.

Voi myös miettiä, mitä olisi tapahtunut jos salmiakki olisi suosittu perinnekarkki Yhdysvalloissa. Olisiko se silloin valloittanut maailmaa Coca-Colan tai Pepsin tapaan?

Kommentit (0)

Vastauksesi