Mistä johtuu että kuukautisten aikana tekee mieli makeata ja herkkuja enemmän...

Mistä johtuu että kuukautisten aikana tekee mieli makeata ja herkkuja enemmän...

Vastaus

Syyllisiä syöpöttelyyn ovat luultavasti hormonit – ja mahdollisesti myös keskushermoston välittäjäaineet.

Kuukautiskierron eri vaiheissa naisilla nimittäin voi olla satakertaisiakin eroja hormonitasoissa. Juuri ennen kuukautisia hormonitaso laskee huomattavasti, kun estrogeenin ja keltarauhashormonin tuotanto romahtaa. Silloin siskojen fyysinen ja psyykkinen olotila tiivistyy kolmeen kirjaimeen: PMS. Yhdet reagoivat sisuskalujensa muutoksiin voimakkaammin kuin toiset. Ja samallakin naisella premensturaalisen syndrooman oireet ja niiden vaivalloisuus vaihtelevat eri kuukausina. PMS voi olla päällä vielä muutaman ensimmäisen puolukkapäivän tai jopa koko vuodon ajan.

Oireyhtymää on tutkittu paljon, mutta vieläkään sen kaikkia tekijöitä ei tunneta. Varmaankin kaikilla naisilla on joitain vaivoja jossain vaiheessa hedelmällistä elämäänsä – ja erilaisia seurauksia taas on kymmenittäin. Niin mielen kuin kehon oireiden uskotaan kuitenkin liittyvän hormonitason vaihteluun. Hormonaalinen heilahtelu on itse asiassa normaalia, mutta sen vastineeksi keskushermoston ajatellaan olevan ”ylivirittynyt”. Sukuhormonit nimittäin vaikuttavat aivojen välittäjäaineiden aineenvaihduntaan. Siitä taas seuraa erityisesti mielialaoireita.

Serotoniini on yksi niistä tärkeistä välittäjäaineista, jotka aivoissa huolehtivat hermoimpulssien kulkemisesta. Se säätelee unirytmiä, vireyttä, seksuaalisuutta, mielialaa ja ruokahalua. PMS-päivinä tästä välittäjäaineesta taitaa olla vajetta. Siksi pirkkoja voi kuukautisten alla vaivata väsymys, unettomuus, alakuloisuus ja suoranainen masennuskin. Ja niiden perästä nälkäkin saattaa kasvaa. Tiedostamattaan esimerkiksi kaamosmasentujat parantavat oloaan – syömällä. Elimistössä serotoniinia kun muodostuu aminohaposta nimeltä tryptofaani, jota saa etenkin juuston, kananmunan ja lihan kaltaisista valkuaisista.

Serotoniinin ja aivojen hermoimpulssien kannalta herkkujen himoittavuus on niiden sokerisuudessa. Hiilihydraattien mässyttäminen tankkaa hieman mutkan kautta tryptofaanivarastoja. Sokeria ja tärkkelystä runsaasti sisältävät suuhunpantavat näet lisäävät insuliinin eritystä, jolloin puolestaan tryptofaanin kertyminen edelleen kiihtyy.

Suklaa tekee tunnetusti hyvää. Varsinkin tummassa herkussa on sekä piristävää kofeiinia että teobromiinia, joka serotoniinin tavoin stimuloi hermoja.

Tiede-lehden artikkelissa ohjeistetaan, että serotoniinipitoisuuden – ja samalla mielialan kohottamista – tavoittelevan kannattaisikin ensin popsia ateria, jossa on runsaasti valkuaisaineita, ja sen perään mussuttaa makea jälkiruoka. Tieteellisesti todistetusti PMS-syöpöttely on siis sallittua!

Lähteet:
http://hyvaterveys.fi/artikkelit/Hormonit-ja-kuukautiskierto/504/?c=Mieli
http://plaza.fi/ellit/liikunta-ja-terveys/kotilaakari/artikkelit/pms-oir...
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk001...
http://www.hoitonetti.fi/sairaudet/premenstruaalinen_oireyhtym%C3%A4/
http://www.always.fi/managing_pms.html
http://www.always.fi/causes_of_pms.html
http://www.tohtori.fi/?page=1616302&id=6444598
http://www.tiede.fi/arkisto/artikkeli.php?id=142&vl=-1

Kommentit (0)

Vastauksesi