Mistä johtuu asentohuimaus?

Mistä johtuu asentohuimaus?

Vastaus

Hyvälaatuisen asentohuimauksen syy löytyy sisäkorvasta. Sinne tasapainoelimen kaarikäytävään on kulkeutunut sakkaa, joka liikkuessaan antaa tavallaan väärää tietoa pään liikkeistä. Sakka on sisäkorvassa olevaa nestettä painavampaa, siitä syntyvät virheelliset aistimukset liikkeestä. Eräässä lähteessä puhutaan kalkkikivihitusista, otoliiteista. Normaalisti otoliitit antavat tietoa kehon suorista liikkeistä, mutta kun ne ovat väärässä paikassa, siis siellä kaarikäytävässä, korvasta lähtee vinksahtanutta informaatiota. Herkät aistinsolut kun yhtä kaikki reagoivat – ja seurauksena on joitakin kymmeniä sekunteja kestävä, kierteisen tuntuinen huimaus. Tuntu liittyy pään asennon muutoksiin.

Mutta syytä sakan kertymiselle (tai otoliittien väärään paikkaan joutumiselle) ei tiedetä varmaksi. Ehkä se on peräisin tasapainoaistin tasapainokivistä. Ehkä kasaantuminen johtuu rapautumisesta tai kenties päähän kohdistuneesta traumasta

Huimausoireille ei tavallisesti ole mitään erityistä laukaisevaa tekijää. Toisinaan taustalla saattaa olla pieni päähän tullut vamma (trauma).

Kommentit (0)

Vastauksesi