Mistä johtuu ärtyneisyys päiväunien jälkeen?

Mistä johtuu ärtyneisyys päiväunien jälkeen?

Vastaus

Herääminen on vaikeinta jos juuri ennen heräämistä on nukkunut syvää unta. Syvästä unesta heräävä ihminen on usein ärtynyt ja tokkurainen. Unitutkijat käyttävät termiä uni-inertia, joka tarkoittaa tokkuraisuuden vaihetta ennekuin ihminen tuntee olevansa kokonaan hereillä. Tämä johtuu siitä, että aivojen kemia muuttuu ihmisen nukahtaessa ja nukkuessa. Jokainen ihminen kokee herätessään uni-inertiaa, ja normaalisti se kestää 5-20 minuuttia. Syvästä unesta herätetty ihminen sen sijaan voi olla tokkurainen ja ärtynyt tunteja heräämisen jälkeen.

Herääminen on helppoa jos nukkuu jotakin muuta unen vaihetta: uneen vaipumisen aikaa, torkkeen, kevyen unen tai REM-unen aikaa. Syvä uni painottuu yleensä nukahtamisen jälkeisiin 4-5 tuntiin. Jos siis päiväunilla ehtii vajota syvän unen vaiheeseen, on herääminen vaikeaa. Muistan kuulleeni radiosta unitutkijan haastattelun ja hän sanoi, että päiväunet virkistävät eniten jos niiden kesto on 15 - 30 minuuttia. Lisäksi hänen mukaansa lyhyiden päiväunien jälkeen on virkein olo, jos on juonut kupillisen kahvia juuri ennen päiväunia, jolloin kahvin kofeiini ehtii vaikuttamaan piristävästi. Kun iltapäiväunet ovat tarpeeksi lyhyet, eikä uni ehdi siirtyä syvään vaiheeseen, eivät nokoset myöskään vaikuta yöuneen tai nukahtamiseen illalla.

Päivänokokoset tekevät tutkimustenkin mukaan ihmiselle hyvää. Harvardin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan 30 minuutin päivätorkut kolmesti viikossa ehkäisevät sydänkohtausten määrää kolmanneksella. Yksiselitteistä selitystä tutkimustulokseen ei löydetty, mutta tutkijat arvelevat, että nokoset vähentävät stressiä ja siten edistävät sydämen hyvinvointia.

Lähteet:

http://www.hs.fi/tulosta/HS20041004SI1TL013k1

http://www.verkkoklinikka.fi/?page=5815505&id=2258564

http://yle.fi/uutiset/terveys_ja_hyvinvointi/2009/03/paivaunet_pitavat_t...

Kommentit (0)

Vastauksesi