Mistä erottaa peuran, metsäpeuran, kauriin, metsäkauriin ...

Mistä erottaa peuran, metsäpeuran, kauriin, metsäkauriin ...

Asumme Helsingissä Keskuspuiston reunalla. Käytämme puistossa liikkuvista sarvipäistä sekalaisesti eri nimityksiä, mutta mikä on alueella elävän lajin oikea määritys? Peura ja kaurishan ovat ilmeisesti tieteellisesti kokonaan eri lajeja.

Vastaus

Keskuspuistossa voi nähdä valkohäntäkauriin ja metsäkauriin. Valkohäntäkauriin vanha nimi on valkohäntäpeura. Nisäkäsnimistötoimikunta ehdotti vuonna 2008 uutta nimeä, koska peura –nimeä haluttiin käyttää vain peura suvun (Rangifer) jäsenistä. Valkohäntäkauris on istutettu aikoinaan Laukon kartanon maille, joten sitä on kutsuttu myös laukonpeuraksi. Valkohäntäkauris on kesällä punaruskea ja talvella harmaa ja vatsa on valkoinen. Säkäkorkeudeltaan 90-130 cm. Tunnusomaista on leveä häntä, jonka kauris nostaa pystyyn juostessaan, jolloin valkea hännänalus erottuu selvästi.  

Metsäkauris on samanäköinen kuin valkohäntäkauris, mutta pienempi. Metsäkauris on kesällä punaruskea ja talvella harmaanruskea, vatsa on vaaleampi. Metsäkauriin säkäkorkeus on 65-75 cm. Metsäkauriilla on vaalea peräpeili, mutta sen häntä on pieni, eikä erotu kuten valkohäntäkauriilla.

Kommentit (0)

Vastauksesi