Mistä eri syistä lämpöpatteri naksuu ja mitä sille voi tehdä?

Mistä eri syistä lämpöpatteri naksuu ja mitä sille voi tehdä?

Vastaus

Lämpöpattereista kuuluu monenlaisia ääniä. Äänten aiheuttaja vaihtelee sen mukaan, minkälaisesta patterista on kyse. Vesikiertoinen patteri pitää erilaista ääntä kuin sähkötoiminen lämpöpatteri. Sähköpattereiden vanhemmissa tyypeissä ääni johtuu yleensä mekaanisen termostaatin naksumisesta. Naksumisen lisäksi patterista voi kuulua ratinaa, suhinaa, kilkatusta ja muunlaista pientä älämölöä. Äänet eivät aina johdu itse patterista. Varsinkin metallisissa putkissa syntyvät äänet kulkeutuvat kaukaa pattereille asti. Muoviputkissa taasen ei juuri synny ääniä, tai ainakaan ne äänet eivät kulkeudu yhtä hyvin kuin metallisissa putkissa.

Tiedustelin asiaa rakentaja.fi:n kysymyspalstalta ja sieltä vastattiin kattavasti uteluihini lämpöpattereiden naksumisesta. Patterista kuuluva ratiseva ääni syntyy putkiston jännitteistä. Putkiston lämpötilojen vaihdellessa, verkosto tai patteri laajenee ja supistuu, saaden aikaan napsahtelevaa ääntä. Putkien lämpölaajeneminen aiheuttaa sen, että jokin putken pidikkeistä löystyy ja päästää putken liikkumaan otteestaan. Vesikiertoisissa pattereissa putkissa kulkevan veden lämpötila vaikuttaa asiaan. Jos kiertävä vesi on liian kuumaa, patteri lämpiää nopeasti, termostaatti menee kiinni ja patteri jäähtyy. Joka kerta kun näin käy, patteri laajenee ja supistuu, ja aiheutuu naksumista. Jos tuleva vesi olisi oikean lämpöistä, patteri olisi koko ajan vähän lämmin eikä naksuisi.

Jos taas putkiverkostoon on valittu vääränlainen kiertovesipumppu tai veden virtaussäädöt ovat virheellisiä, patterista alkaa kuulua suhiseva ääni. Tämä johtuu veden suurista virtausnopeuksista. Vesikiertoisissa pattereissa termostaatti säätää veden virtausta patteriventtiilin avulla. Ja kun tämä patteriventtiili sulkeutuu nopeasti, syntyy napsahtelevaa ääntä. Myös kiertovesipumpun laakereiden kuluminen voi aiheuttaa naksuvaa ääntä verkostoon. Lisäksi kiertovesipumpun ns. kavitointi, riittävän isona aiheuttaa verkostoon metallisia ääniä. Kavitaatioilmiö muodostuu, kun vesipumpun imupuolen paine laskee liian alhaiseksi ja vesi höyrystyy. Syntyneet höyrykuplat ikään kuin "räjähtävät" painepuolella, pumpun rakenteiden pinnalla.

Kaikkea naksumista ei saa metallirakenteista pois välttämättä koskaan. Naksumista korjattaessa täytyy ensin kartoittaa, mikä kohta naksuu. Putkisto pitää käydä läpi tarkasti kuunnellen. Kiertovesipumpun vaivat kuulee vierestä tarkkailemalla. Termostaatin äänenkin pystyy paikallistamaan. Aina äänilähteen löytäminen ei ole helppoa, ja varsinkin putkistossa paikka voi vaihdella. Yleisin korjaustapa on yksinkertaisesti sulkea korvat naksumiselta. Jos naksuminen ei hiivi uniin asti, sen unohtaa helposti. Hyvin usein riittää, vaikka äänen paikkaa ei tiedostaisikaan, kun lisää putkiston kiinnikkeitä satunnaisiin kohtiin. Sitä paitsi patterit usein narisevat vain pakkaskaudella. Silloin naksumisessa on kyse verkoston veden korkean lämpötilan aiheuttamasta äänestä. Leudon aikana ääni häviää itsestään.

Kuitenkin, jos patterin naksuminen muuttuu morsetukseksi, kannattaa asiaa tarkastella lähemmin. Kenties siellä morsettaakin loukkuun jäänyt naapurisi avun tarpeessa, kuten eräässä nuorten kirjassakin tehtiin.

http://www.rakentaja.fi

Kommentit (0)

Vastauksesi