Mistä elohopeaa saadaan ja missä sitä käytetään? Onko elohopea kielletty nykyään?

Mistä elohopeaa saadaan ja missä sitä käytetään? Onko elohopea kielletty nykyään?

Vastaus

Mistä elohopeaa saadaan ja missä kaikessa sitä käytetään?

Elohopea on alkuaine, joka ei juokse luonnossa vapaana vaan sitä saadaan pääasiassa sinooperista eli elohopeasulfidista eroteltuna. Suurimmat elohopean tuottajat ovat Espanja, Kiina ja Kirgisia.

Jo vuosituhansia sitten elohopeaa käytettiin maalausaineena. Nykyään voi tuntua kummalta, että sitä on käytetty myös lääkkeenä. Kiinalainen keisari Qin Shi Huangdi kuvitteli saavansa ikuisen elämän nauttimalla elohopean ja jaden sekoitusta, mutta hän kuoli maksavaurioihin. Entisaikaan elohopeaa on käytetty kansanomaisessa lääkinnässä jopa maagisena parannuskeinona. Sen ajateltiin auttavan kaikkein vaikeimmissa taudeissa, kuten kupassa. Elohopea oli vikkelin aine, joten se kykeni karkottamaan “niinkin äkkinäisen pahan kuin pistos oli”. Sitä käytettiin myös katkenneiden luiden yhteenjuottamiseen, sisäisesti nautittuna. Sitä on käytetty myös syyhyn, loisten ja iho-oireiden hoitoon.

Suun kautta nautittu elohopea aiheutti myrkytysoireita, joiden ajateltiin merkitsevän myös paranemista. Oireina oli mm. syljen lisääntynyt eritys, oksentelu, ripuli sekä hampaiden irtoaminen ja suun haavaumat. Ironista kyllä, lapsille elohopeaa annettiin hampaidensaantipulverina, myös Suomessa vielä 1930-luvulla. Näille lapsille kehittyi usein elohopeamyrkytys, jonka oireina oli raajojen kärjissä esiintyvä punoitus, kivut ja hermovauriot. Elohopeaa annettiin pillereinä ja jauheena nimeltään kalomelia, joita saatiin apteekista, mutta ilmeisesti myös metallisena elohopeana.

Elohopeaa on vieläkin paristoissa, elohopealampuissa ja loisteputkissa. Loisteputkissa elohopea kaasuuntuu sähköpurkausten vaikutuksesta synnyttäen UV-säteilyä. Vapautuessaan se saattaa höyrystyä ilmaan ja olla terveydelle vaarallinen. Siksi loisteputket ja energiasäästölamput kannattaa toimittaa ongelmajätekeräykseen ehjinä. Jätteiden käsittelyssä elohopea muutetaan vaarattomaksi elohopeasulfidiksi, jollaisena se päätyy loppusijoitukseen.

Onko elohopea kielletty nykyään?

Elohopeaa on käytetty verenpaine- ja lämpömittareissa, mutta ei enää nykyään, vaan esimerkiksi kuumemittareissa käytetään sinistä tai punaista valopetrolia. Hampaiden amalgaamipaikkoissakin on käytetty elohopeaa. Tutkimusten mukaan ei ole näyttöä siitä, että amalgaami aiheuttaisi sairautta suussa. Krematoinnissa eli ruumiin tuhkauksessa on kuitenkin kiinnitetty huomiota elohopeapäästöihin, joita voi tulla ilmeisesti lähinnä amalgaamipaikoista.

Elohopea on irrallaan nopeasti liikkuva aine, mutta elimistössä se ei liiku nopeasti vaan imeytyy kudoksiin eikä häviä. Joten vain vitsinä voi sanoa, että elohopean voisi kaloista poistaa ripustamalla kalat pakkasessa niin, että elohopea valuu alas kuin kuumemittarissa.

Elohopeaa ei ole kielletty kokonaan, koska sitä ei ole kyetty korvaamaan kokonaan ja esimerkiksi lamppujen valotehokkuus olisi huonompi. EU:lla on direktiivejä elohopean käytön rajoittamiseksi ja Suomen laissakin on elohopean vienti kielletty. Ruotsissa elohopea kiellettiin muutama vuosi sitten, mutta loisteputkilamppuja laki ei kuitenkaan koske.

Kuuntele: 
Kommentit (0)

Vastauksesi