Mistä asioista koostuu uuden cd-levyn melko kallis 20 euron hinta?

Mistä asioista koostuu uuden cd-levyn melko kallis 20 euron hinta?

Hei!

Mistä asioista koostuu uuden cd-levyn melko kallis 20 euron hinta? Entä paljonko artisti saa siitä rahaa kun levy myy kultalevyyn oikeuttavan määrään?

Vastaus

Äänitteen myyntituoton jako riippuu monista seikoista, kuten myyntimäärästä, markkinointikampanjasta sekä artistin ja levy-yhtiön välisestä sopimuksesta. Suomen ääni- ja kuvatallennetuottajat on laskenut keskimääräisen kotimaisen cd-levyn hintarakenteen, kun levyn hinta kaupassa on 21,86 euroa ja sitä myydään 5 000 kappaletta.

Suurimman siivun cd:n tuotosta ottaa levymyyjä. Vähittäiskaupan osuus cd:n hinnasta on 25%. Seuraavaksi eniten saa valtio arvonlisäverona, joka on 18%. Lähes yhtä paljon eli 15% menee äänityskustannuksiin.

Levy-yhtiö saa levyn hinnasta kahdeksan prosentin osuuden, ja saman verran ottaa tukkujakeluporras. Cd-levyn tekniseen valmistukseen kuluu myyntihinnasta kuusi prosenttia ja saman verran menee sekä markkinointiin että tekijänoikeus-maksuihin. Kun tuotekehityksen osuus on vielä neljä prosenttia, jää levyn esittäjälle vain neljän prosentin osuus.

Samanhintaisen ja yhtä paljon myyvän ulkomaisen cd:n tuotto jakaantuu hieman toisin. Se mikä kotimaisesta levystä menee tuotekehitykseen ja studiokuluihin, kasvattaa ulkomaisen artistin lompakon paksuutta.

Suomessa kultalevy on Suomen ääni- ja kuvatallennetuottajien myöntämä musiikkilevypalkinto, jonka koti- tai ulkomainen artisti tai yhtye voi saada Suomen single- tai albumimyyntinsä perusteella. Nykyään singlemyynnissä kultalevyn saamiseksi rajana on 5 000 kappaletta ja albumimyynnissä 10 000 kappaletta. Jos artistin osuus on 4% 20 euron albumin hinnasta, tulee tulokseksi 8000e.

Lähteet:
http://www.ifpi.fi/tilastot/myontamisrajat
http://80.69.162.43/clubs/thread.php?topic_id=27423
http://www.ifpi.fi/

Kommentit (0)

Vastauksesi