Missä tieto mahdollisuudesta käyttää nimimerkkiä varaamisessa?

Missä tieto mahdollisuudesta käyttää nimimerkkiä varaamisessa?

Vantaan kirjastoissa on mahdollista varata kirjoja ilman varausmaksua. Kirjat voi itse hakea varaushyllystä.

Vastaus

Koska sekä Vantaan että Espoon ja Kauniaisten kirjastoissa on luovuttu varausmaksuista ja samalla mennään kohti itsepalveluvarauksia, on asiakkaiden tietosuojan takia siirryttävä käyttämään Aliaksia eli salanimiä/nimimerkkejä. Espoon kirjastoissa Omenassa ja Sellossa kokeilu on jatkunut jo syksystä 2011 asti ja tähän mentäneen pikku hiljaa muuallakin. Tällöin varaukset tulevat avohyllyihin, joihin ne aakkostetaan Aliaksien mukaan ja jokainen noutaa oman varauksensa itse. Aliaksen käyttöä ei ole toistaiseksi markkinoitu laajemmin ja tietoa kannattaakin kysyä kirjastosta, kun käyt siellä, sillä aliasnimi luodaan kirjastossa - sitä ei siis voi itse lisätä omiin tietoihin vaikka se siellä näkyykin. Tässä asiaan liittyviä näkökohtia ja ohjeita Espoon kirjastoissa (ja tämä pätee tietysti kaikissa muissakin HelMet kirjastoissa):

Alias tarkoittaa ”toiselta nimeltään”; se on salanimi tai taiteilijanimi. Aliaksen käyttö on välttämätön asiakkaan tietosuojan takia siirryttäessä itsepalveluvarauksiin.

Alias on ainutkertainen; toiselle ei voi antaa samaa aliasta!

Uudelle asiakkaalle tehdään ensin normaalisti kirjastokortti. Sen jälkeen asiakkaalle selvitetään aliaksen käyttötarkoitus.

Asiakkaan ehdottama aliasnimi tarkistetaan kirjastojärjestelmästä ja jos nimi löytyy listalta, sitä ei saa käyttää, vaan asiakkaan on keksittävä uusi aliasnimi!

Aliaksen on oltava

  • sana, jossa on vähintään 4 kirjainta, mieluimmin enemmän (helpottaa aakkostamista)
  • sana, jossa on vokaaleja ja konsonantteja
  • ei välimerkkejä, tyhjiä välilyöntejä, ääkkösiä (vaikeuttaa aliasten tarkistamista)
  • alias ei saa alkaa numeroilla, mutta voi päättyä numeroihin

 

Kommentit (0)

Vastauksesi