Missä Suomessa on kummituksia?

Missä Suomessa on kummituksia?

Kummitteleeko Seilin päärakennuksessa tai Haiharan kartanossa?

Vastaus

Haiharan kartanon kummituksesta kerrotaan seuraavaa:
Kartanossa 1800-luvun lopulla työskennellyt nuori sisäkkö oli tullut raskaaksi jollekulle kartanon vieraista ja hukuttaunut Kaukajärveen siniruutuinen mekko yllään. Kummitusta kutsutaan Siniseksi neidoksi.
http://www.digipaper.fi/psviikkolehti/3660/index.php?pgnumb=7

Haiharan Sinisestä neidosta keskustellaan myös suomi24:n verkkopalvelussa:
http://keskustelu.suomi24.fi/node/4382066

Tampereen kaupunginkirjastossa on lukusalilainana tällainen kummituskirja:
Heikki Tikkalan "Olevaisen yöpuoli", jossa kerrotaan paikallisia kummitustarinoita ympäri Suomea ja mm. kuuluisista Ylöjärven kummituksista. Samasta asiasta kertova "Ylöjärven kummitukset" -kirja on Pirkanmaa-kokoelmassa ja sitä saa lukea kirjastossa, mutta kotilainaan sitä ei saa.

Haiharan kartanomuseosta on myös kirja eli Marketta Franckin "Tykkisluupilta Kuninkaankujalle, eli, Museon ihmeelliset vaiheet 1789-1996":
http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C__Rb1248515?lang=fin

Seilin saaren kummituksista keskustellaan suomi24:ssä, tosin paljon siitä ei irti saa:
http://keskustelu.suomi24.fi/node/2256936

Myös muutamissa muissa verkkolinkeissä mainittiin Seilin saaren kummitukset ja opastetut kummituskierrokset, mutta sen tarkempaa tietoa en valitettavasti löytänyt.

Helsingin seudun kummituksista on tietoa esim. Sami Aaltosen kirjassa "Aavetaloja" (Nemo 2002). Kirjaa on saatavilla mm. pääkaupunkiseudun HelMet -kirjastoista:
http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C__Rb1125550?lang=fin

"Aavetaloja" -kirjassa kerrotaan muun muassa Helsingin Tuomarinkylän valkeasta rouvasta, joka vaeltelee onnettomana kartanon alueella. Valtioneuvoston linnasta kerrotaan, että siellä kummittelevat Eugen Schauman ja Nikolai Bobrikov. Kummitukset nähdään linnan pääportailla ja kuuluu laukausten ääniä.

Kommentit (0)

Vastauksesi