Missä sijaitsee Suomen keskipiste maantieteellisesti?

Missä sijaitsee Suomen keskipiste maantieteellisesti?

Vastaus

Kysymys maantieteellisestä keskipisteestä on aiheuttanut päänvaivaa.

Piippolan kunta on mainostanut itsenään Suomeen maantieteellisenä keskipisteenä, siellä on myös edellen mainospaasi:
http://www.piippola.fi/leskela.htm

Turun Sanomissa 17.04.04 todetaan kuitenkin että "vuonna 1995 tuo keskipiste siirtyi kuitenkin 24,5 kilometriä etelämmäksi Kärsämäelle. Selitys uuteen keskipisteeseen ovat aluevesirajat, jotka laajenivat vuonna 1995 annetun lain voimalla. Uusi keskipiste sijaitsee Inkeri ja Eero Haarasen pihamaalla Kärsämäellä. Sen tarkka maantieteellinen sijainti on 63 astetta 57 minuuttia 46,7 sekuntia pohjoista leveyttä ja 25 astetta 44 minuuttia 54,4 sekuntia itäistä pituutta.
Suomen väestöllinen keskipiste (ns. Weberin piste) on Hämeen maakunnan koillisella järvialueella sijaitseva Hauhon kunta, jonne siis jokaisella suomalaisella keskimäärin on lyhin mahdollinen matka."
http://www.turunsanomat.fi/osasto/?ts=1,10,0,0,159681,2004-04-17

Viikkoa myöhemmin tätä kommentoi Piippolan kunnanjohtaja Jouni Perälä. Hän korostaa sitä, että kun otetaan huomioon Suomen valtakunnan maarajat, merenrantaviiva ja suurimmat saaret (23 375 meren saarta), "matkailullinen" keskipiste sijaitsee yhä Piippolassa. Maanmittauslaitoksen todistuksen mukaan keskipiste osuu Piippolan kuntaan Talasnevan itäpuolelle.
"Ja kun otetaan huomioon myös merialueet uusien aluevesirajojen mukaan, itseään keskipisteenä markkinoinut Kärsämäki ei olekaan maanmittauslaitoksen viime vuonna tekemän tarkistuslaskennan mukaan Suomen keskipiste, vaan "aluevesikeskipiste" on siirtynyt Haapajärven kaupungin Kuusaan kylään. Maanmittauslaitos oli tupeksinut, käyttänyt vanhaa, ennen vuotta 1995 voimassa ollutta dataa, kun välillä väitettiin keskipisteeksi Kärsämäkeä."
http://www.turunsanomat.fi/osasto/?ts=1,10,0,0,160675,2004-04-24

iGS on edelleen ymmällään.

Kommentit (0)

Vastauksesi