Missä raideliikenteen tehtävissä käytettiin tällaista taskulamppua?

Missä raideliikenteen tehtävissä käytettiin tällaista taskulamppua?

Olen kuullut, että rautatieläisillä on ollut joskus ennen käytössä signaalitaskulamppuja, joissa on ollut valittavana punainen, vihreä, sekä sininen valo valkoisen lisäksi, sekä on voinut antaa valomerkkejä. Mutta minkälaisissa tilanteissa rautateillä niitä on käytetty? Onko kyseessä ollut ihan junanlähetys, vai vaihtotyön ohjaus, vai onko konduktöörit niillä antaneet valosignaaleja esim kuljettajalle, että ollaan valmiita lähtöön?

3 vastausta
09.05.202010:36
6700
27

Signaalilamppua eli taskulamppua jossa on nuo värit on käytetty merkinantoon laiturilta veturiin. Näin on tehty mm. jos henkilöjuna ei pysähdy seisakkeella vakituisesti. Vihreällä valolla on näytetty veturille tai moottorivaunulle, että seisakkeella on matkustaja. Tällainen seisake on ollut ainakin välillä Parikkala - Savonlinna. Varmasti muuallakin. 

Kommentit (0)
10.05.202009:47
6700
24

Tarkemmin kun mietin niin se valo seisakkeella taisikin olla punainen. Kuitenkin ainakin Punkaharjun seisakkeella oli täydellinen selostus tästä, en enää jaksa muistaa niin paljon taaksepäin. 

Kommentit (0)
09.05.202023:12
38
22

Vastaava käsivalaisin löytyy vielä nykyjäänkin vetokaluston varusteista, mutta niistä on poistettu vihreä linssi turvallisuuden takia, koska se tarkoitti lupaa ajaa. Samasta syystä merkinantolipuista jäi kalustoon vain punainen "SEIS"- lippu. 

Kommentit (0)

Vastauksesi