Missä on Suomen ensimmäinen kerrostalo?

Missä on Suomen ensimmäinen kerrostalo?

Minne ja koska rakennettiin Suomeen ensimmäinen kerrostalo?

3 vastausta

Kerrostalo määritellään yleensä näin: vähintään kolme asuntoa käsittävä rakennus, jossa on ainakin kaksi asuntoa päällekkäin. Jonkinlaista tulkinnanvaraisuutta saattaa syntyä jo tästäkin, saati siitä mistä kriteerit täyttävä, maamme vanhimmaksi kerrostaloksi katsottava rakennus löytyisi. Joissakin yhteyksissä sellaiseksi on mainittu Suomenlinnassa sijaitseva, Ruotsin merilinnoituksen päällystölle 1760-luvulla rakennettu kerrostalo. Noakin arkiksi kutsuttu talo on ollut asuinkäytössä valmistumisestaan lähtien ja on eittämättä ulkonäöltään ja olemukseltaan selkeästi kerrostalo. Sen viimeisin restaurointi alkoi vuonna 2006 ja kesti neljä vuotta.

 

 

Kommentit (0)
30.03.201422:31
34349
125

Suomenlinnassa lienevät tosiaan vanhimmat kerrostalomme. Nykyään useat useamman asukkaan/perheen käytössä olevat rakennuksethan eivät ole ehkä aluksi sitä olleet, kuten osa suomenlinnalaisista taloistakin on rakennettu kasarmeiksi tai johonkin muuhun käyttöön. Paikallismajurin talo kuten muutamat muutkin ovat ovat olleet osittain asuinkäytössä, mutta ovatko "upseerien asunnoiksi" tarkoitetut tilat olleet varsinaisia asuntoja vai pelkkiä majoitushuoneita.  Joten sitten tullaan siihen, mikä on milläkin aikakaudella ollut asunnon määritelmä. Mielenkiintoinen asia! Kiitos näistä tiedoista!

Täytyy myöntää, että tämän päivän myytävien asuntojen ilmoitukset varsinkin netissä ällistyttävät alituisesti, kun kerrostaloksi on nimetty ihan selvä omakotitalo, jonka vinttiin tai kellarikerrokseen on pykätty lukaali, joka on sitten kaupan. Mutta käsitteet muuttuvat ja rajat paukkuvat...

Kommentit (0)
02.04.201410:32
29292
63

Kuten edellä on todettu, paljolti on kyse siitä, miten kerrostalo määritellään. Rakenteellisesti Viapori - Suomenlinnan Nooakin arkki tietenkin täysin täyttää kerrostalon kriteerit, ja Rakennusperintö.fi:n edellä linkitetyillä sivuilla se mainitaankin nimenomaan kerrostalona. Jos Nooakin arkki kuitenkin käsitetään kasarmiksi, kuten esim. C. J. Gardberg teki kirjassaan Viapori Suomenlinna, tulkoon tässä vielä mainituksi kaupunkien säännölliseen asemakaavaan rakennetuista varhaisimmista "siviilikerrostaloista":

Teossarjan Ars. Suomen taide neljännessä osassa "kerrostalon ja siihen liittyvän asuntotyypin" kehittymisestä ja yleistymisestä sanotaan seuraavasti: "Rakennustyyppi, joka ennen vuotta 1870 oli maamme kaupungeissa lähes tuntematon, oli yksinomaan vuokra-asuntoja  ja vuokrattavia liikehuoneistoja sisältävä monikerroksinen kivirakennus." Ensimmäinen tällainen vuokratalo oli samaisen kirjan mukaan pystytetty Helsinkiin 1861 C. J. von Heidekenin suunnittelemana, "mutta muita samanlaisia rakennuksia ei pääkaupunkiin - eikä juuri muuallekaan - juuri ilmaantunut ennen kuin kymmenisen vuotta myöhemmin".

Ars ei täsmennä mainitun kerrostalon tarkempaa sijaintia, mutta Kansallisbiografian von Heideken -artikkelista saa vähän lisätietoja tämän alun perin ruotsalaissyntyisen Turun ja Porin läänin lääninarkkitehdin varhaisesta Helsingin-kaudesta: "Eräitten kolmikerroksisten kivitalojen ohella hän suunnitteli Meritullinkadulle Helsingin ensimmäisen ja pitkään ainoan nelikerroksisen vuokratalon seuraten läheisesti ajanjakson tukholmalaista kerrostalorakentamista."

Kommentit (0)

Vastauksesi