Missä on Karhusaari luovutetun Karjalan alueella?

Missä on Karhusaari luovutetun Karjalan alueella?

Iäkäs tuttava pohtii missä, todennäköisesti hän tarkoittaa luovutetun Karjalan aluetta, on sijainnut Karhusaari-niminen paikka?

4 vastausta

Tietoa luovutetun Karjalan kartoista löytyy Arkistojen portti -sivustolta.

Munkkiniemen kirjastossa on kokoelma luovutetun Karjalan topografikarttojen kopioita. Niitä voi tutkia kirjastossa.

Kommentit (0)
01.11.202017:00
29079
14

Tarvitsee tai ei, niin vastataan nyt kuitenkin:

Kysymyksessä tarkoitettu paikka sijaitsi Viipurin läänin alueella, Kannaksen pohjoisosassa Vuoksenrannan kunnassa. Viipurin läänin historian osassa 1 esitellään läänin esihistoriaa. Muuan kuvateksti teoksen sivulta 254:

Mälarin kirves Vuoksenrannan Uudenkylän Karvsaaresta, jota kutsutaan myös Karhusaareksi. [Jne.]

 

Viipurin läänin historia 1. Karjalan synty. Toimittanut Matti Saarnisto. Karjalan Kirjapaino Oy 2003.

 

Lisäys 1.11.2020 klo 20.22:

Kuten arvata saattoi, Karhusaari ei edes luovutetun Karjalan alueella, muusta Suomesta puhumatta, ollut mikään uniikki paikannimi. Karhusaari-niminen saari näet näkyy sijainneen myös Sortavalan pitäjässä, siis Laatokan Karjalassa. Tämä ilmenee vuonna 1923 julkaistun teoksen Suomenmaa. Maantieteellis-taloudellinen ja historiallinen tietokirja. V osa Viipurin lääni  loppuun liitetystä laajasta paikannimihakemistosta. Nimi viittaa teokseen alun perin kuuluneeseen liitekarttaan, joka käytössäni olevassa kappaleessa ei kuitenkaan ole säilynyt tallella.

Mainittakoon vielä, että Karjalan Liitto julkaisi Neuvostoliiton hajoamisen jälkeisenä aikana vuonna 1997 Tammen kustantaman kirjan Karjalan kartat. Tämän karttakirjan kartat ovat melko yksityiskohtaisia, mutta "Karhusaari" ei ainakaan hakemiston perusteella esiinny kirjan kartoilla kertaakaan. Siitä voitaneen päätellä, että sekä Vuoksenrannan että Sortavalan pitäjän Karhusaaret lienevät olleet jokseenkin vähäisiä kohteita puheena olevien kuntien alueella.

Kommentit (0)
24.10.202018:32
32765
11

Yksi Karhusaari sijaitsee Suomen alueella, Lappeenrannassa.

 

Lähde: Google Maps.

Kommentit (0)
26.10.202010:44
97073
9

Vanhat Karjalan kartat löytyy Maanmittaushallituksen nettisivuilta. Niitä on aika paljon, ainakaan minä en jaksa käydä niitä läpi, varsinkaan kun kuulostaa, ettei sijaintikaan ole kovin varma. Suomenkielisiä paikannimiä kun löytyy pitkälti rajan tuolle puolen Vienankarjalaan ja Kuolan niemimaalle asti. Mutta sieltä etsimään, jos sijainti kovasti kiinnostaa.

Ehkä myöskään jo 18 vuotta sitten iäkäs kyselijä ei enää tietoa tarvitse.

Kommentit (0)

Vastauksesi