Missä oli Helsingin ihka ensimmäinen postikonttori?

Missä oli Helsingin ihka ensimmäinen postikonttori?

Ei varmaankaan voinut olla Snellmaninkadulla, vaan jossain muualla ehkä jo 1600-luvun kaupungissa.

Vastaus

Pahoittelen vastauksen viivästymistä.

Helsingin vanhimman postikonttorin sijaintia ei tunneta tarkkaan. Helsingin ensimmäinen postikonttori oli perustettu jo vuonna 1638 ja sen hoitaja eli postimestari oli kaupungin porvaristoon kuulunut Hans Jabel. Ennen postipalatsin valmistumista konttori toimi yleensä postimestarin asunnon yhteydessä. Näin ollen Helsingin ihan ensimmäinen postikonttori olisi sijainnut hänen asunnossaan Vanhankaupungin alueella. Tarkemmasta osoitteesta ei kuitenkaan ole tietoa. Konttori on siis muuttanut aina kun postimestari on vaihtunut tai muuttanut.

Postimuseonvanhassa verkkonäyttelyssä on maininta, että ennen postipalatsin rakentamista Helsingin postikonttori olisi toiminut jonkin aikaa myös senaatintalossa, mutta tiedolle ei löydy vahvistusta kirjallisista lähteistä.  Jonkin aikaa konttori on ilmeisesti sijainnut myös Sederholmin talossa.

Ensimmäinen varsinainen postikonttori eli ns. postipalatsi valmistui vuonna 1857 Snellmanin kadulle. Rakennuksessa toimi myös postin keskushallinto, postijohtokunta.

Kommentit (0)

Vastauksesi