Missä muissa romaaneissa kuin Martin Eden kuvataa itsemurhan tekeminen?

Missä muissa romaaneissa kuin Martin Eden kuvataa itsemurhan tekeminen?

Vastaus

Itsemurha on kuulunut Shakespearen näytelmien, Goethen Nuoren Wertherin kärsimykset -teoksen ja paljon niitä varhaisempienkin tarinoiden juonikuvioihin. Kalevalan traaginen Kullervo-hahmo päätyy surmaamaan itsensä.

Kysy kirjastonhoitajalta -palvelun vastauksessa on mainittu joitakin tunnettuja romaanihenkilöitä. Wikipedian laaja "List of suicides in fiction" -listaus käsittää itsemurhia populaarikulttuurin eri aloilta, myös kirjoja. Englanninkielisen luettelon tutkiminen on vähän työlästä; osa mainituista romaaneista on suomennettu. Ainakin nämä mainitaan:

Michael Cunningham: Tunnit

Arthur Miller: Kauppamatkustajan kuolema (näytelmä)

William Faulkner: Ääni ja vimma

William Styron: Sofien valinta

Monissa kirjoissa itsemurhan voi tehdä tarinan sivuhenkilö ja tapahtuma on vain osa juonikudelmaa. Harvemmin myöskään itsemurhaa kuvaillaan erityisen tarkasti, se ei useinkaan ole olennaista.

Carlos Janinin Itsemurhan sanakirja -teosta vastaaja ei tutkinut, mutta siitäkin voisi olla apua aiheeseen perehtyessä. "Itsemurhaensyklopediaa" kuvaillaan näin: "Yli 400-­sivuinen kirja rakentuu itsemurhaan liittyvistä hakusanoista. Suurimman osan muodostavat luonnollisestikin henkilöhakusanat: on lukuisia kirjailijoita, taiteilijoita, muusikkoja ja poliitikkoja, mutta myös romaanien ja antiikin mytologian henkilöitä. Muut hakusanat käsittelevät sitten esimerkiksi eri menetelmiä, tunnettuja ja tuntemattomia itsemurhaa koskettavia romaaneja ja muita taideteoksia sekä filosofisia ja uskonnollisia suuntauksia."

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi