Missä maissa on vielä vasemmanpuoleinen liikenne? Englanti, Japani, Australia...

Missä maissa on vielä vasemmanpuoleinen liikenne? Englanti, Japani, Australia...

Missä maissa on vielä vasemmanpuoleinen liikenne? Englanti, Japani, Australia... Autohan keksittiin Amerikassa (?) ja siellä ajettiin heti alusta alkaen oikealla puolella? Mikä sai Englantilaiset ajamaan vasenta puolta - niin ja ruotsalaisetkin aina 60-luvulle saakka?

Vastaus

Oheiset vastaukset löytyvät arkistostamme hakusanalla vasemmanpuoleinen:

Schottin sekalaiset (Nemo 2002) luettelee pitkän listan vasemmanpuoleisen liikenteen maita ja paikkoja:

Anguilla, Antigua ja Barbuda, Australia, Bahamasaaret, Bangladesh, Barbados, Bermuda, Bhutan, Botswana, Brittiläiset neitsytsaaret, Brunei, Caymansaaret, Cooksaaret, Dominica, Etelä-Afrikka, Falklandsaaret, Fidzi, Grenada, Guyana, Hongkong, Indonesia, Intia, Irlanti, Iso-Britannia, Jamaika, Japani, Kanaalisaaret, Kenia, Kiribati, Kypros, Lesotho, Macao, Malawi, Malesia, Malta, Mauritius, Montserrat, Mosambik, Namibia, Nepal, Niue, Norfolkinsaari, Pakistan, Papua-Uusi-Guinea, Saint Helena, Saint Kitts ja Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ja Grenadiinit, Salomosaaret, SAmbia, Seychellit, Singapore, Somalia, Sri Lanka, Surinam, Swasimaa, Tansania, Thaimaa, Tonga, Trinidad ja Tobago, Tuvalu, Uganda, Uusi-Seelanti, Yhdysvaltain Neitsytsaaret, Zimbagwe.

http://igs.kirjastot.fi/fi-FI/iGS/kysymykset/kysymys.aspx?ID=61e9c0da-32...

Alun perin tiellä liikkumista ei tietenkään ole ohjattu säännöillä. Yleisen käsityksen mukaan vähitellen kuitenkin muodostui käytännöksi, että ratsain tai vaunuilla liikkuvat eli useimmiten ylempien säätyjen edustajat kulkivat vasenta laitaa. Syyksi on esitetty sitä, että keskiajalla ja sitä ennen ratsain liikkuvat saivat pelätä muiden tienkäyttäjien hyökkäyksiä, ja voidakseen paremmin puolustautua vastaantulijoita vastaan - oikeakätiset - ratsastajat kulkivat vasenta laitaa, jolloin miekkakäsi jäi keskitien puolelle. Rahvas kulki jalkaisin oikeaa laitaa, jotta ei olisi jäänyt hevosten tai vaunujen alle. Tapa päättyi Ranskassa ylimistön vastaiseen vallankumoukseen 1789. Sen jälkeen tien vasenta laitaa kulkevat leimautuivat ylimystöksi, mikä saattoi merkitä hengenlähtöä. Pian oikeanpuoleinen liikenne muodostui Ranskassa normiksi. Napoleonin sotien myötä Ranskan valtapiiri ulottui lähes koko Eurooppaan, ja muiden ranskalaisvaikutteiden ohella omaksuttiin myös uusi liikennekäytäntö. Ranskan vallankumouksen vaikutus eikä Napoleonin valta ulottunut Britanniaan, joten siellä säilyi vanha käytäntö. Vasemmanpuoleinen liikenne kirjattiin lakiin 1835. Siirtomaa-aikana isäntämaan liikennesäännöt vietiin siirtomaihin. Vielä nykyäänkin useimmissa entisissä Britannian siirtomaissa on käytössä vasemmanpuoleinen liikenne.
Lähde:
http://www.tieteenkuvalehti.com/Cro...;id=7318_1

http://igs.kirjastot.fi/fi-FI/iGS/kysymykset/kysymys.aspx?ID=df3106d4-bf...

Ensimmäinen asetus oikeanpuoleisesta liikenteestä Ruotsissa annettiin vuonna 1718, se ei kuitenkaan ollut pitkään voimassa, vuonna 1734 se korvattiin uudella säädöksellä, jolla palattiin vasemmalle. Uusia ehdotuksia tuli 1930-, 40- ja 50-luvuilla ja lopulta vuonna 1954 komitea ehdotti oikeanpuoleiseen liikenteeseen
siirtymistä. Vuonna 1955 järjestettiin neuvoa-antava kansanäänestys, jossa 82,9 % kannatti vasemmalla puolella pysymistä, 15,5 % siirtymistä oikealla ja 1,6 % äänesti tyhjää. Kansanäänestykseen otti osaa noin puolet äänioikeutetuista. Vuonna 1963 valtiopäivät kuitenkin päättivät että oikeanpuoleiseen liikenteeseen siirrytään vuonna 1967.

http://igs.kirjastot.fi/fi-FI/iGS/kysymykset/kysymys.aspx?ID=9e755bc7-c2...

Bensiinikäyttöisen auton keksijöinä pidetään saksalaisia Karl Benziä ja Gottlieb Daimleria,

http://fi.wikipedia.org/wiki/Karl_Benz
http://fi.wikipedia.org/wiki/Gottlieb_Daimler

Kommentit (0)

Vastauksesi