Missä kunnossa estonian vainajat nyt ovat? onko ruumiista yleensä mitään...

Missä kunnossa estonian vainajat nyt ovat? onko ruumiista yleensä mitään...

Missä kunnossa estonian vainajat nyt ovat? onko ruumiista yleensä mitään jäljellä? jos estonian hylkyyn jäi ns.ilmataskuja ja joku kuoli semmoiseen(esim.joku pieni tila mihin merivettä ei päässyt)niin missä kunnossa tällainen vainaja on?

Vastaus

Aivan tarkkaa vastausta emme pysty antamaan. Estonian ruumiiden säilymisestä on meiltä kysytty ennenkin, tässä vastaus arkistostamme:

"Syvällä meressä suhteellisen hapettomissa oloissa ruumiit säilyvät kylmän veden ansiosta yllättävänkin hyvin, jolloin ruumiin hajoaminen aiheutuu bakteeritoiminnan sijaan lähinnä merenpohjan raadonsyöjistä.

Riippuu siis uppoamispaikasta. Pehmytkudoksien häviäminen ruumiista saattaa viedä meren pohjassa olosuhteista riippuen vuosikausia, kun lämpimissä vesissä (lähellä pintaa) se voi viedä ehkä jopa vain viikkoja. Lopulta jäljellä on vain luuranko, joka sekin alkaa hitaasti hajota luiden kalsiumin liuetessa kemiallisten reaktioiden seurauksena suolaiseen meriveteen. Tämä prosessi vie vuosikymmeniä.

Titanicin löytäjä Robert Ballard löysi uponneesta aluksesta täydellisesti säilyneet kengät, joiden omistajasta ei ollut 75 vuoden jälkeen enää yhtään mitään jäljellä.
http://www.hbo.com/autopsy/baden/qa_10.html "

Tiede-lehden asiantuntija on vastannut kysymykseen "Miksi hukkuneen ruumis nousee pinnalle?" näin:

"Noste johtuu ruumiin sisään muodostuvista mätänemiskaasuista, jotka pullistavat ruumiin ja tekevät sen vettä kevyemmäksi. Kaasuja tulee kudoksia mädättävien bakteerien aineenvaihdunnasta, proteiinien ja hiilihydraattien hajoamisesta ja rasvojen härskiintymisestä. Kaasuista tärkein on metaani, jota syntyy, kun eloperäinen aine hajoaa hapettomissa oloissa.

Miten nopeasti hukkunut kohoaa pintaan, riippuu monesta asiasta mutta etenkin veden lämpötilasta, joka vaikuttaa mätänemisnopeuteen. Lämpimään pintaveteen hukkunut saattaa kesähelteillä nousta pintaan jo muutamassa päivässä. Kylmänä vuodenaikana tai syvään, kylmään veteen eli niin sanotun harppauskerroksen alle vajonnut ruumis saattaa maata pohjassa viikkoja, jopa kuukausia ennen kohoamistaan. Myös vainajan elopaino ja veden pohjavirtaukset vaikuttavat asiaan jonkin verran."
Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2002
http://www.tiede.fi/kysyasiantuntijalta/vastaus.php?id=280&k=22

Kommentit (0)

Vastauksesi