Missä kaupungissa on Suomen halvimmat asunnot?

Missä kaupungissa on Suomen halvimmat asunnot?

Vastaus

Muuttotappioalueilla ja taantuvissa teollisuuskaupungeissa asunnoilla ei ole oikein kysyntää ja myyntihinnat tuppaavat siten jäämään usein vaatimattomiksi. Tilastokeskuksen sivuilta voi tutkia neliöhintojen tasoa eräillä alueilla. Vanhojen osakehuoneistojen velattomat neliöhinnat olivat helmikuussa 2017 halvimpia Pohjois-Suomessa 1 511 euroa/m². Helsinki oli toinen ääripää 4 078 euroa/m². Kaupunkikohtaista vertailua ei Tilastokeskus ole laatinut.

Viime vuosien uutisoinnin perusteella halvimmat kaupunkiasunnot saattaisivat sijaita Kainuun ja Kymenlaakson kaupungeissa. Vanhojen kerrostaloasuntojen suhteen edullista on ollut mm. Varkaudessa, Imatralla, Kemissä, Kotkassa, Mänttä-Vilppulassa ja Lieksassa. Monissa kaupungeissa on tietysti omat kalliimmat alueensa ja tietyt lähiöt, joissa neliöhinnat jäävät alhaisiksi. Monet hintavertailut kertovatkin enemmän näistä eri asuinalueiden neliöhinnoista, kuin koko kaupungin keskiarvoista. Ihan tuoretta koostetta verkosta ei tunnu löytyvän. Taloussanomat vertaili hintoja jo vuonna 2009. 

Asuntojen hintatiedot.fi -palvelu on ihan toimiva, mutta antaa vähän turhankin yksilöityä tietoa kaupunkien keskiseen vertailuun. Reaktorin kannattaako kauppa -sivusto autaa hahmottamaan kartan värisävyillä missäpäin Suomea hintataso painuu alas. Sekin kertoo neliöhinnat postinumeron perusteella, ei koko paikkakunnan keskiarvona.

Kajaanin Otanmäen kaivostaajamasta on voinut saada asunnon joskus muutamalla tuhannella eurolla. Viisikymmenluvulla rakennetuissa kivitaloissa neliöhinta on saattanut olla toisinaan alle 200 euroa. Parhaillaan myynnissä olevasta 43 neliön kaksiosta pyydetään oikotien myynti-ilmoituksessa 8 400 euroa.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi