Missä kartanossa on kuvattu Tähdet kertovat komisario Palmu?

Missä kartanossa on kuvattu Tähdet kertovat komisario Palmu?

Vastaus

Kyseinen kartano on Suitian kartano, joka sijaitsee Siuntion kunnassa Länsi-Uudellamaalla. Tähdet kertovat komisario Palmu –elokuva kuvattiin keväällä 1962, ja elokuvassa esiintyvän kartanon ulkoiset puitteet kuvattiin tällä Suitian kartanolla. Elokuvan sisäkohtaukset kuvattiin studiossa.

Suitian kartanolla on pitkä ja värikäs historia, joka ulottuu aina 1400-luvulle saakka. Tilan ensimmäiseksi omistajaksi mainitaan Hämeen linnan vouti ja Raaseporin tuomiokunnan tuomari Björn Ragvaldson. Sen jälkeen tila on ollut useiden eri sukujen omistuksessa; pitkään kartanon omisti mm. kuuluisa Flemingin suku.

Varsinainen kartanorakennus rakennettiin 1500-luvun puolivälin tienoilla. Vaikka isovihan aikana 1700-luvulla Venäläiset ryöstivät osia rakennuksesta, mm. tiiliä ja irtaimistoa, niin ensimmäinen varsinainen taistelu alueella käytiin vasta vuonna 1918, kun suojeluskuntaosasto puolustautui kartanoa piirittäviä punaisia vastaan.

1930-luvulla valtio lunasti konkurssiin menneen Suitian kartanon. Tämän jälkeen kartano tiloineen on ollut mm. sotainvalidien veljesliiton käytössä hoitolaitoksena, ja nykyisin kartano on Helsingin yliopiston käytössä opetus- ja tutkimustilana.

Jos kartanon historia kiinnostaa enemmänkin niin lähdeluettelosta löytyy mm. Helsingin yliopiston nettisivu, jossa on yksityiskohtainen kuvaus kartanon historiasta.

Suitian kartanossa on kuvattu myös toinenkin elokuva, nimittäin Linnaisten vihreä kamari vuodelta 1945.

Kirjavinkkinä: Tähdet kertovat komisario Palmu –elokuvan muista kuvauspaikoista kerrotaan Outi Heiskasen ja Minna Santakarin kirjassa Asuuko neiti Töölössä? : elämää elokuvien Helsingissä.

Lähteet ja lisätietoa:
Suitian kartanon historiasta (Helsingin yliopisto): http://www.helsinki.fi/mm/suitia/historia.htm
Suitian kartano (Wikipedia): http://fi.wikipedia.org/wiki/Suitian_kartano
Tähdet kertovat, komisario Palmu (Wikipedia): http://fi.wikipedia.org/wiki/T%C3%A4hdet_kertovat,_komisario_Palmu
Turun sanomat: http://www.turunsanomat.fi/extra/?ts=1,3:1010:0:0,4:10:0:1:2002-11-30,10...
Heiskanen, Outi: Asuuko neiti Töölössä? : elämää elokuvien Helsingissä. Teos, 2004.

Kommentit (0)

Vastauksesi