Missä kaikkialla maailmassa on rakennettu pyramideja, milloin ja miksi?

Missä kaikkialla maailmassa on rakennettu pyramideja, milloin ja miksi?

Vastaus

Pyramideja on rakennettu jokaisella mantereella paitsi ehkä Australiassa tai Etelämantereella, jos uudempiaikaisetkin pyramidinmuotoiset rakennukset otetaan huomioon. Sitten taas Bosniassa on pyramideja, jotka ovat tiettävästi luonnon muodostelmia. Sen sijaan vanhemman ajan pyramidit sijaitsevat melko lailla samoilla ilmastovyöhykkeillä ympäri maapalloa Etelä-Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa. Melko kattavan listan kuvineen saa Wikipedian englanninkielisestä artikkelista:
http://en.wikipedia.org/wiki/Pyramid

Kaikkein vanhimmat pyramidit rakennettiin Mesopotamiassa 3000-luvulla eKr. Nämä zikkurat-pyramidit eivät olleet samalla lailla kolmionmuotoisia kuin esim. Egyptin pyramidit, jotka suippenivat ylöspäin, vaan niissä oli tasakatto.
Kts. lisää:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Zikkurat
http://en.wikipedia.org/wiki/Ziggurat

Pyramideja on erimuotoisia ja eri lailla ylöspäin suippenevia, kuten tästä kuvasta käy ilmi:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Comparison_of_pyramids.svg

Pyramideja on useimmiten rakennettu haudoiksi ja uskonnollisiksi rituaalipaikoiksi, mutta varhaisten pyramidien käyttötarkoituksesta on jouduttu tekemään spekulaatioita ja tutkimustyötä. Vanhat pyramidit ovat raunioituneet ja monesti on myös jouduttu arvelemaan niiden alkuperää. Esimerkiksi Kiinassa on nykyisin puiden ja pensaiden peittämiä hautakukkuloita eri dynastioiden aikakausilta.

Pyramideihin liittyy myös paljon myyttejä ja pyramidologiaksi kutsutaan näennäistieteellisiä spekulaatioita pyramidien alkuperästä. Tähän kuuluu myös uskomus, että pyramidimuotoisten kappaleen sisällä orgaaninen aines säilyisi paremmin.

Muut lähteet ja lisätietoa:
http://studioegypti.wordpress.com/pyramidit/
http://www.philipcoppens.com/china_pyr.html
http://ewas.us/jiroft.htm
http://www.touregypt.net/featurestories/pyramidreligion.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Pyramid_power
http://en.wikipedia.org/wiki/Pyramidology

Kommentit (0)

Vastauksesi