Missä kaikkialla maailmassa on laajoja yhtenäisiä metsäalueita?

Missä kaikkialla maailmassa on laajoja yhtenäisiä metsäalueita?

Vastaus

Laajoja, yhtenäisiä metsäalueita ovat muun muassa boreaalisen vyöhykkeen havumetsät ja Amazonin sademetsät. Myös Afrikassa ja Tyynenmeren Aasiassa on laajoja metsiä, mutta tässä jutussa keskitytään kahteen suurimpaan yhtenäisten metsien alueeseen, eli pohjoisiin havumetsiin ja Amazonin sademetsiin.

Suomihan kuuluu boreaaliseen vyöhykkeeseen, joka tunnetaan myös nimellä taiga. Boreaalinen vyöhyke kulkee läpi pohjoisen pallonpuoliskon, Euraasiassa Fennoskandiasta itäiseen Siperiaan ja Pohjois-Amerikassa Alaskan länsiosista Labradorin niemimaalle.

Boreaaliseen vyöhykkeeseen kuuluu noin 15 prosenttia mantereiden pinta-alasta ja sen metsäalueet ovat maapallon suurimmat, eli noin 15 miljoonaa neliökilometriä.

Toisinaan puhutaan aarniometsästä – mikä se on? Aarniometsä on laaja, luonnontilainen tai koskematon metsäalue, jota ei ole hoidettu ollenkaan tai vain vähän. Puut ovat silloin vanhoja ja korkeita. Luonnontilaisessa metsässä on siis paljon eläviä, korkeita puita, mutta myös pystyyn kuolleita keloja ja kaatuneita lahopuita. Aarniometsien ekosysteemit ovat erilaiset kuin hoidetuissa metsissä, esimerkiksi kasvillisuuskerroksia on paljon ja niistä tavataan runsaasti harvinaisia kasvi- ja eläinlajeja.

Jos aarniometsässä tehdään metsänhoidollisia töitä, kestää sadasta tuhanteen vuotta, ennen kuin metsä saavuttaa taas luonnontilansa, jossa ihmisen jäljet eivät näy.

Suomessa aarniometsiä on enää vähän, mutta Helsingissäkin aarnialue on lähellä eli Haltialassa. Aarnialueella tarkoitetaan rauhoitettua metsä- tai suoaluetta, jossa ei juurikaan ole tehty metsänhoidollisia toimenpiteitä. Monet Suomen aarniometsät ovat muuttuneet kuusimetsiksi, joissa on monipuolista eliöstöä, muun muassa kääpiä, hyönteisiä ja tikkoja. Lähimmät isot aarniometsät ovat Karjalassa, Paanajärvellä, Kostamuksessa ja Kalevalassa.

Maailman laajin sademetsä on Etelä-Amerikan Amazon tai Amazonia, joka sijaitsee pääosin Brasilian alueella. Sen pinta-ala on edelleen 7,5 miljoonaa neliökilometriä, vaikka Amazonilla on hakattu metsää todella runsaasti. (Vertailun vuoksi: Suomen maapinta-ala on tällä hetkellä 330 800 neliökilometriä.) Yli puolet Brasilian pinta-alasta on sademetsää, ja siellä elää runsaasti harvinaisia eläin- ja kasvilajeja.

Sademetsässä kasvaa hyötypuita, kuten ananas, kaakao ja kumipuu. Puut ovat korkeita ja pylväsmäisiä, jopa 60 metrisiä. Amazonin eläimistö on ainutlaatuinen: siellä on valaita, sähköankeriaita, jättiläissaukkoja ja punapiraijoita, muurahaiskarhuja, laiskiaisia, vyötiäisiä, puupiikkisikoja jne.

Muita suuria sademetsäalueita on Länsi-Afrikassa Kongo-joen alueella ja Kaakkois-Aasiassa Tyynenmeren saarilla.

Kuuntele: 
Kommentit (0)

Vastauksesi