Missä kaikissa maissa ulko-ovet aukeavat Suomen tapaan ulospäin?

Missä kaikissa maissa ulko-ovet aukeavat Suomen tapaan ulospäin?

4 vastausta

On ollut kansainvälinen trendi suunnitella varsinkin runsaassa käytössä olevien julkisten tilojen ulko-ovet ulospäin avautuviksi, jotta ne eivät jumittaisi mahdollisissa paniikkitilanteissa. Eivät Suomessakaan silti kaikki ulko-ovet ole ulospäin avautuvia.

Kommentit (0)
27.09.201401:30
5515
56

Laajoilla maailmanmatkoillani yövyin kerran jonkin aikaa Yhdysvalloissa Manhattanin saarella jossain 32th Streetin kulmilla noin kahden tähden hotellissa.  Sielläkin ovet avautuivat sisäänpäin.  Mutta amerikkalainen oli keksinyt rosvoja ja palomiehiä vastaan keinon.  Keskellä ovea oli pyöreä kahva, siis sisäpuolella.  Kun kahvaa väänsi lukkiutuivat ovessa olevat vahvat kiskot horisontaalisesti ja vertikaalisesti vähän niinkuin Jeesuksen risti.  Linkissä on vastaava mutta ei sama systeemi.

Suomessa ulko-ovet avautuvat pääsääntöisesti ulospäin, ja hyvä niin.  Pääsee pakoon, kun ovat unohtuneet perunat tahi kalapuikot liedelle liian pitkäksi aikaa tupsluikkareita ottaessa.  Ei ole nykyaikana lumikuormia estämässä oven avautumista ja nälkään nääntyminenkin avautumattoman oven takia yllättävän lumikuorman tapauksessa on kovin epätodennäköistä.  Eikä suomalaisista ovista tulla sisään olkapää edellä niin kuin amerikkalaisissa elokuvissa mennään.  Valitettavasti monista suomalaisista kerrostalojen ovista menee päättäväinen mies läpi potkimalla oven mäskäksi.

Kannattaa olla ovet kokopuusta ja niissä ei kantsi olla turhan isoja akkunoita ;-)

Kommentit (0)
26.09.201421:55
15304
37

mutu-pohjalta vastailen tässä: arvelen, että sellaisissa maissa, missä turvallisuus- ja standardointiasiat ovat korkeassa kurssissa (sanotaan nyt ainakin saksa, pohjoismaat, yhdysvallat ja miksei englantikin) niiden ovien on pakko aueta ulospäin, jotka ovat hätäpoistumisteitä.

meistä tuntuu (kai) itsestään selvältä, että jos julkisesta tilasta poistuu ihmisjoukko vaikka tulipaloa pakoon, eivät ovet aukene sitä vastaan. näin ei kuitenkaan suurimmassa osassa maailman maista ilmeisesti ajatella. muistelen jostain lukeneeni, että amerikkalaiset palomiehet olisivat halunneet, että ulko-ovet aukeavat sisäänpäin, jotta palotilanteessa sisällemeno olisi helpompaa.

sisään tunkeutuminen näyttää tosi helpolta tv-sarjoissa, joissa huoneistojen heikkorakenteiset ulko-ovet näyttävät aina avautuvan sisäänpäin, myös omakoti- ja rivitaloissa. tähän saattaisi olla syynä vanha (ainakin englantilainen?) tapa, että huoneen ovi aukeaa aina sisäänpäin, siis liikennetilasta huoneen suuntaan.

vanhoissa eurooppalaisissa kaupungeissa kadut ovat kapeita ja ulos aukeava ovi pamahtaisi ikävästi päin kävelijöiden virtaa.

suomessa talvi aiheuttaisi sen, että sisään aukeavan oven kynnykselle kasautuisi lunta tai sohjoa tai hiekkaa, eikä ovi menisi enää kliinni. 

Kommentit (0)
24.09.201418:13
847
28

Muistan lukeneeni, että Lapissa joku joskus pahan pyryn jälkeen jäi vangiksi tupaansa, kun ei saanut auki ulospäin avautumaan rakennettua ovea, ja että siitä seurasi valistuskampanja: Ulko-ovien on avauduttava sisäänpäin.

Näin itse samanlaisen, tosin vaarattoman tilanteen helsinkiläisen kerrostaloasunnon parvekkeella, kotiani vastapäätä, helmikuussa 2010. Parveke oli lunta kukkuroillaan. (Otin kuvan.)  Asukas sai ovea sen verran raolle, että sormenpäillä ruokalusikkaa pidellen pystyi viskomaan lunta loitommalle.

Maukka.

Kommentit (0)

Vastauksesi