Missä joukko-osastossa ja missä yksikössä Raoul Palmgren palveli talvisodassa...

Missä joukko-osastossa ja missä yksikössä Raoul Palmgren palveli talvisodassa...

Vastaus

Raoul Palmgrenin syntymästä tuli hiljan kuluneeksi sata vuotta. Kulttuurivaikuttaja, filosofian tohtori Palmgren oli uransa aikana ahkera kirjoittaja, kirjallisuuden tutkija ja toimittaja. Myöhemmin hän toimi myös Oulun yliopiston kirjallisuuden proferssorina. Palmgren kiinnostui vasemmistolaisista aatteista jo nuorena.

Hieman ennen talvisodan alkua 23.11.1939 Palmgren sai kutsun reserviharjoituksiin. Jo viikon kuluttua hän oli matkalla sotaan. Kasarmilla oli kuulutettu ruotsikielentaitoisia ja ilmoittautuessaan Palmgren arveli joutuvansa Ahvenanmaalle. Suunta oli kuitenkin kohti Viipuria. Hän palveli 4. divisioonan ruotsikielisessä JR 10:ssä, alkuun puhelinmiehenä. Myöhemmin hän hakeutui kranaatinheittimen ammusmieheksi ja soti Koivistolla, Kannaksella (Marjapellonmäki ja Ylä-Sommee) sekä Säkkijärvellä. JR 10 koottiin ruotsinkielisistä Uudenmaan miehistä ja se toimi talvisodassa läheisessä yhteistyössä JR 11:n eli helsinkiläisistä asevelvollisista kootun Ässä-rykmentin kanssa.

Jatkosodan alkaessa kesäkuussa 1941 Palmgren anoi lykkäystä saaden sitä kuukauden ajaksi. Sen jälkeen hän painui maan alle piilotellen ensin Lammilla maalaistalossa. Marraskuussa hän matkusti Helsinkiin kersantin uninvormussa ja väärät henkilöllisyyspaperit mukanaan. Keväällä 1942 valtiollinen poliisi vangitsi Palmgrenin. Samassa yhteydessä saatiin kiinni myös toinen vakaumuksellisista syistä sodasta kieltäytynyt, runoilija Arvo Turtiainen. Sotilaskarkuruudesta tuomion saanut Raoul Palmgren vapautui 4.10.1944.

Lähteet:
Kalemaa, Kalevi: Raoul Palmgren:suomalainen toisinajattelija
(Tammi, 1984)
http://www.kansanuutiset.fi/kulttuuri/kulttuuriuutiset/2715818/raoul-pal...

Kommentit (0)

Vastauksesi