Minunkin mieleeni tuli loru josta haluan enemmän tietoa. Loru alkaa jotensakin...

Minunkin mieleeni tuli loru josta haluan enemmän tietoa. Loru alkaa jotensakin...

Minunkin mieleeni tuli loru josta haluan enemmän tietoa. Loru alkaa jotensakin näin. "Kukko ja kana menivät saunaan. Saunassa ei ollut vettä. Kana lähti vettä hakemaan. Se meni kaivolle. Sanoi: "Hyvä kaivo kaunis kaivo anna mulle vettä" Mutta kaivo sanoi: "Enkä anna enkä anna ennen kuin tuot mulle sangon".

Mihin kana sitten lähti en todellakaan muista.

Löytyisikö teiltä vastausta tähän?

Kiitos etukäteen

Vastaus

Kyseessä on vanha lastenloru.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran julkaisussa Kuukernuppi, Vanhoja ja uusia lastenloruja, on sivulla 33 Pulkkilasta vuonna 1912 talteenotettu versio.

Vuonna 2002 Turun sanomissa käytiin keskustelua lorusta:
http://www.turunsanomat.fi/extra/?ts=1,3:1010:0:0,4:10:0:1:2002-06-15,10...

Löytyykö kana ja kukko -loru?
Aimo hyvä, voisitko auttaa minua niin satumaisessa asiassa, jonka tässä Sinulle kerron. Edesmennyt appipappani lausui lapsilleni sellaisen lorun, jossa kana ja kukko menivät saunaan eikä saunassa ollut vettä ja niin edespäin. Lapsemme tahtoivat aina uudelleen ja uudelleen papan kertomaan saman lorun. Nyt haluaisin pappana kertoa sen lastenlapsilleni, mutta kun en millään muista sitä kokonaan
Kiitollisin terveisin
Pentti Rantala

Kysymyksessä on hyvin vanha ja pitkä Kukko ja kana -kansanloru, josta on olemassa hieman eri versioita maan eri puolilla. Mutta Maarian pitäjästä eräältä mummulta lorun kuullut Rauha Kankare on sen tallentanut vuonna 1914 seuraavassa muodossa, jonka pituudestaan huolimatta julkaisen nyt kaikkien pappojen, mummien ja lastenlasten iloksi:

"Kukko oli kipeä,/ kana teki saunan,/ ei ollut vettä/ kana kippas kaivo.

Hyvä kaivo kaunis kaivo/ annas mulle vettä,/ en mä sul' ennen vettä anna/ ennen kuin mul' koukun tuot, /kana kippas koivu.

Hyvä koivu, kaunis koivu/ annas mulle koukku,/ en mä sul' ennen koukku anna/ ennen kuin mul' rihman tuot,/ kana kippas neitsyn luo.

Hyvä neitsy kaunis neitsy/ annas mulle rihmaa,/ en mä sul' ennen rihmaa anna/ ennen kuin mulle kengät tuot, kana kippas suutaril./

Hyvä suutari kaunis suutari/ annas mulle kengät,/ en mä sul' ennen kenkii anna/ ennen kuin mull harjakset tuot,/ kana kippas sian luo.

Hyvä sika kaunis sika/ annas mulle harjakset,/ en mä sul' ennen harjaksii anna/ ennen kuin mulle jauhot tuot,/ kana kippas myllärille.

Hyvä mylläri kaunis mylläri/ annas mulle jauhot,/ en mä sul' ennen jauhoja anna/ ennen kuin mulle jyvii tuot, kana kippas pellol.

Hyvä pelto kaunis pelto/ annas mulle jyvii,/ en mä sul ennen jyvii anna/ ennen kuin mulle sontaa tuot,/ kana kippas tarhaan.

Hyvä tarha kaunis tarha/ annas mulle sontaa,/ en mä sul' ennen sontaa anna/ ennen kuin mulle hakoa tuot,/ kana kippas metsään.

Hyvä metsä kaunis metsä/ annas mulle hakoa, en mä sul' ennen hakoa anna/ ennen kuin mulle kirveen tuot,/ kana kippas sepälle.

Hyvä seppä kaunis seppä/ annas mulle kirves,/ en sul' ennen kirvest' anna/ ennen kuin mulle rautaa tuot,/ kana kippas Suomeen.

Hyvä Suomi kaunis Suomi/ annas mulle rautaa,/ en mä sul' ennen rautaa anna/ ennen kuin mulle rahaa tuot,/ kana kippas Ruotsiin.

Hyvä Ruotsi kaunis Ruotsi/ anna mulle rahaa.

Sieltä kana rahat sai,/ rahan hän Suomeen kantoi,/ Suomi hänel rautaa antoi,

raudan hän sepäl kantoi,/ seppä hänel kirveen antoi,/ kirveen hän metsään kantoi,/ metsä hänel hakoa antoi/ haot hän tarhaan kantoi,

tarha hänel sontaa antoi,/ sonnan hän pellol kantoi,/ pelto hänel jyvät antoi,/ jyvät hän mylläril kantoi, mylläri hänel jauhot antoi,

jauhot hän sial kantoi,/ sika hänel harjakset antoi,/ harjakset hän suutaril kantoi,/ suutari hänel kengät antoi,/ kengät hän neitsyl kantoi,/ rihman hän koivul kantoi,

koivu hänel koukun antoi,/ koukun hän kaivoon kantoi,/ kaivo hänel vettä antoi/ veden hän saunaan kantoi,/ jo oli kukko kuollut."

Ja vielä toinen versio Turun sanomien palstoilta:
http://www.turunsanomat.fi/extra/?ts=1,3:1010:0:0,4:10:0:1:2002-06-29,10...

KUKKO JA KANA MENI SAUNAAN
Kukko ja kana -lorusta on tullut kovasti kiitoksia, mutta 58-vuotias "Mummo Loimaalta" lähetti vielä oman versionsa lorusta, jonka hän oli oppinut isältään ja sitten itse vähän "siistinyt" lopusta ja hokee sitä nykyään omille lapsenlapsilleen. Hän ottaisi vielä mielellään vastaan lukijoilta lisätietoja tai omia versioitaan tästä lorusta:

"Kukko ja kana meni saunaan./ Ei ollut saunassa vettä./ Kukko meni lähteelle, sanoi:/ Hyvä lähde, kaunis lähde,/ anna mulle vettä./ Lähde se hälle vastasi:/ En sulle ennen vettä anna, kun tuot mulle kiulun./ Kukko meni metsään, sanoi:/ Hyvä metsä, kaunis metsä, anna mulle kiulu./ Metsä se hälle vastasi:/ En sulle ennen kiulua anna, kun tuot mulle kirveen./

Kukko meni sepän tykö, sanoi:/ Hyvä seppä, kaunis seppä,/ anna mulle kirves./ Seppä se hälle vastasi:/ En sulle kirvestä anna, ennen kuin tuot mulle rautaa./ Kukko meni suolle, sanoi:/ Hyvä suo, kaunis suo,/ anna mulle rautaa./

Suo se hälle raudan antoi,/ Raudan kukko sepälle kantoi./ Seppä se hälle kirveen takoi./ Kirveen kukko metsälle kantoi./ Metsä se hälle kiulun antoi./ Kiulun kukko lähteelle kantoi./ Lähde se hälle vettä antoi./ Veden kukko saunalle kantoi./

Mutta kukko oli ollut vettä hakemassa niin kauan, että kana oli sillä aikaa nukkunut."

Ja vielä kolmaskin - tai neljäs - versio:

Näistä voinet jo valita mieleisesi jatkon lorulle!

Kommentit (0)

Vastauksesi