Minun mummuni tekee aina illalla sellaisen lämpimän voileivän, jonka hän...

Minun mummuni tekee aina illalla sellaisen lämpimän voileivän, jonka hän...

Hei! Minun mummuni tekee aina illalla sellaisen lämpimän voileivän, jonka hän maustaa aromisuolalla ja pizzamausteella/oreganolla. Hän mausti lämpimää leipäänsä n. kuukauden kuivatulla oreganolla, ja hän tusi joka syöntikerran jälkeen olonsa kummalliseksi. Hän kuvaili sitä näin: "tulee semmonen olo, niinkuin ei olisi oma itsensä". Tietäisittekö mistä tämä voisi johtua? Nyt hän on lopettanut sen käytön ja siirtynyt pizzamausteeseen, eikä enään oireita.

Hän itse arveli, ettei se passaa jonkin lääkkeen kanssa. Hän käyttää mm. kolesteroli- ja verenpainelääkkeitä. Kiitän vastauksesta mummon puolesta jo etukäteen.

Vastaus

Oregano eli mäkimeirami on huulikukkaiskasvi, joka kasvaa luonnonvaraisena miltei koko Euroopassa, Suomessa ainoastaan maan lounaisosissa. Mäkimeirami on antiseptinen kasvi. Limaa irrottavana sitä käytetään yskän ja hinkuyskän lääkitsemiseen. Se parantaa ruokahalua, laukaisee lihaskouristuksia ja poistaa ilmavaivoja. Niinpä sitä käytetään huonoon ruuansulatukseen, koliikkiin, suolikatarriin ja ripuliin. Mäkimeirami on lievästi keskushermostoa rauhoittava yrtti ja vaikuttaa hermostolliseen päänsärkyyn ja ärtyneisyyteen.
Mäkimeirami on hyvänmakuinen mauste, jolla ei tiedetä olevan haittavaikutuksia.

Lähde: Raipala-Cormier, Virpi: Luontoäidin kotiapteekki : kasvilääkintä ja luontaishoidot. WSOY, 1997. ISBN 951-0-20985-6

Soitin vielä yrttiterapeutti Henriette Kressille. Hän kertoi, ettei ollut koskaan kuullut oreganon aiheuttaneen kuvailemiasi oireita. Pikemminkin hän sanoo käyttäneensä oreganoa ”vetämään potilasta maan tasalle” kasvin lievästi rauhoittavien ja jännitystä laukaisevien ominaisuuksien vuoksi. Hän neuvoi kuitenkin olemaan pari viikkoa käyttämättä oreganoa ja tarkkailemaan oireiden mahdollista häviämistä. Sen jälkeen voisi kokeilla varovasti uudelleen. Jos oireet palaavat, oregano todellakin on syypää yliherkkyysreaktioon.

Kysyin Henriette Kressiltä myös mahdollisista torjunta-ainejäämistä, jotka olisivat voineet aiheuttaa reaktion. Hän oli kuitenkin sitä mieltä, että Suomessa myytävät yrttimausteet ovat niin puhtaita, että tämä on erittäin epätodennäköistä.

Isoäitisi kannattaisi kertoa oireistaan myös omalääkärilleen seuraavan kerran, kun hän menee uusimaan lääkemääräystään.

Kommentit (0)

Vastauksesi