Minulle oli yllätys, että kalkkunat voivat jossain määrin lisääntyä...

Minulle oli yllätys, että kalkkunat voivat jossain määrin lisääntyä...

Minulle oli yllätys, että kalkkunat voivat jossain määrin lisääntyä partenogeneettisesti, uroskalkkunaa ei välttämättä tarvita poikasten tuottamiseen. Mitenköhän darvinismi tämän selittää? Onko muita lintuja joilla moinen on mahdollista, alemmilla eliömuodoillahan tällaista lisääntymismuotoa, samoinkuin sukupuolen vaihtumistakin yksilön elinaikana taitaa jonkinverran ilmetä?

Vastaus

Kyllä luonto on ihmeellinen! Kun seikkailin luonnontieteen ihmemaassa, silmiini ei osunut tietoa että mikään muu lintu kuin kalkkuna olisi onnistunut lisääntymään suvuttomasti. Tämä tieto sinänsä on jo aika vanha, alkuperäinen tutkimus on julkaistu jo 1980. Voi olla että muutkin linnut moiseen pystyisivät, joissakin lähteissä sanotaan vain "linnut", määrittelemättä tarkemmin. Vuonna 2004 syntyi partenogeneettisesti aikaansaatu laboratoriohiiri, joka sai nimen Kaguya. Jos oikein ymmärsin, kyse ei ollut spontaanista syntymästä. Taisi jäädä ainoaksi tällaiseksi nisäkkääksi.

Kehitysopin mukaan suvullinen lisääntyminen on ollut tehokas strategia sen vuoksi, että se luo lajin sisälle geneettistä vaihtelua, mikä antaa sille potentiaalia selviytyä muuttuvissa olosuhteissa. Partenogeneettisesti lisääntyvät lajit ovat siinä mielessä umpikujassa, ja niiden todennäköisyys kuolla sukupuuttoon on sen vuoksi suurempi.

Sukupuolta vaihtavia eläimiä, esim kaloja, on olemassa, mutta sillä ilmiöllä ei sinänsä ole tekemistä suvuttoman lisääntymisen kanssa.

Lähteet:
http://askville.amazon.com/kind-animals-practice-asexual-reproduction-sh...
http://www.newworldencyclopedia.org/entry/Asexual_reproduction
http://www.genetics.org/content/98/2/335.full.pdf
http://www.reproduction-online.org/content/128/1/1.full
Olivia Judson: Tohtori Tatjanan seksineuvoja koko luomakunnalle. http://www.helmet.fi/record=b1739609~S9*fin
http://planeetanihmeet.wordpress.com/2011/05/01/miksi-miehia-on-olemassa...
http://fi.wikipedia.org/wiki/Partenogeneesi
http://tieku.fi/kysy-meilta/lisaantyminen-ilman-koiraan-vaikutusta

Kommentit (0)

Vastauksesi