Minulle on kerrottu, että mummoni Martha Maria Hänninen oli Suomen ensimmäinen...

Minulle on kerrottu, että mummoni Martha Maria Hänninen oli Suomen ensimmäinen...

Minulle on kerrottu, että mummoni Martha Maria Hänninen oli Suomen ensimmäinen nainen, joka
sai räätälin kisällikirjan. Olen yrittänyt ottaa selvää asiasta museoita ja liittoa myöten, mutta vastausta en ole saanut.
Eräänä päivänä löysin netistä " Luetteloita ja hakemistoja "- linkin. Hain aivan muuta tietoa, mutta juutuinkin tähän osoitteeseen, koska silmilleni hyppäsi " Lappeenrannan käsityöläis- tehtailijayhdistys ". Löysin kohdan " Annettu kisällikirjoja 1868-1913, Räätäleitä ". Henkilöitä oli listalla 11, joista vain yksi nainen, eli mummoni. Martha oli suoriutunut kiitettävin arvosanoin vuonna 1911, vaatturimestarina oli ollut Antti Repo.
Mistä voisin etsiä tietoa tuosta, oliko mummo se ensimmäinen ?

Vastaus

Hei,

jos olet jo tiedustellut asiaa museoista ja liitosta, eikä niiltä tahoilta tietoa ole löytynyt, ei Helsingin kaupunginkirjastollakaan valitettavasti ole mitään kovin kouriintuntuvaa tarjottavaa.

Pasilan kirjaston keskusvarastosta löytyi teos V. J. Kallio: Suomen vaatturiliikkeenharjoittajain keskusliitto ry. 1894-1944 (Uusimaa oy 1945)
http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C%7CRb1328478%7CSsuomen+vaatturi...

Kirja käy läpi liiton historiaa liittäen sen laajemminkin alan kehitykseen ja siinä tapahtuneisiin muutoksiin. Etsin kirjasta kuitenkin turhaan mainintaa Martha Hännisestä. Muitakaan naisia ei kirjassa juuri mainita. Jos mainitaan, he eivät ole räätäleitä, vaan ompelijoita, kuten esimerkiksi neiti S. Lumiaho, jolle luovutettiin vuonna 1914 keisarillisen talousseuran suuri hopeamitali, koska hän "tuli olleeksi 10 v. t:mi Chic de Paris'in, om. William Sutinen, palveluksessa". Vaatturimiehiä niminä ja kuvina on kirjassa vilisemällä.

Teos on ammattiliiton historiikki eikä suomalaisen vaatturialan historia, joten maininta ensimmäisestä naisräätälistä ei sinänsä kuulu välttämättömänä osana kirjan sisältöön.

Yhden toivonpilkahduksen kuitenkin keksin. Jos on Martha Hänninen on toiminut vaatturina Lappeenrannassa tai jossain Itä-Suomessa, hänestä saattaa olla maininta Minna Kaipaisen väitöskirjassa "Ken tilauspukua käyttää, hän herrasmieheltä näyttää" : eteläkarjalainen maalaisvaatturi ja vaatturitoiminta Suomessa 1920-1960-luvuilla.

Väitöskirja on luettavissa verkossa: http://epublications.uef.fi/pub/urn_isbn_978-952-219-113-7/urn_isbn_978-...

Jos väitöskirjassa ei ole mainintaa isoäidistäsi, voit minusta hyvin ottaa yhteyttä suoraan Minna Kaipaiseen, joka toimii Itä-Suomen yliopiston yliopistonlehtorina tutkimusalanaan mm. vaatetus ammattina. Hänellä voi olla vinkkejä, mistä lähteistä voit löytää lisää tietoa.

Onnea etsintöihin!

Kommentit (0)

Vastauksesi