Minulla on useita vanhoja Venäjän, sekä Ruotsin vallan alaisia kolikoita...

Minulla on useita vanhoja Venäjän, sekä Ruotsin vallan alaisia kolikoita...

Minulla on useita vanhoja Venäjän, sekä Ruotsin vallan alaisia kolikoita, joiden arvoja en tiedä. Lisäksi joukossa on muutama kolikko ennen Suomen itsenäistymistä. Vanhin äyri on vuodelta 1732. Vanhin kopeekoista on vuodelta 1763. Lisäksi 5:n pennin kolikko vuodelta 1912. Olisin kiinnostunut, onko näillä kolikoilla mitään käypää arvoa, vai tulisiko ne heittää metallinkeräysastiaan?? Kiitos vastauksetanne jo etukäteen.

Vastaus

Käypää arvoa näillä ei ole, mutta keräilyarvoa voi mahdollisesti olla. Keräilyarvo riippuu kolikon vuosiluvuista ja kunnosta. Vanhoillakin kolikoilla voi olla vain pieni keräilyarvo jos kyseinen lyöntivuosi on yleinen, vaikka kunto olisikin hyvä. Toisaalta huonokuntoinen kolikkokin voi olla arvokas jos se on lyöty tiettynä vuonna. Eli on vaikeaa antaa edes suuntaa-antavaa keräilyarvoa ilman kolikon nimellisarvoa, lyöntivuotta ja kuntoa.

Kannattaa tiedustella lähikirjastosta löytyisikö käsikirjastossa seuraava teos: Standard catalog of world coins. Eri painokset on koottu niin, että ne kattavat tietyllä vuosisadalla lyödyt maailman kolikot. On hyvä muistaa, että ne ovat vaan suuntaa antavia keräilyarvoja. Tämä koskee erityisesti Venäjän kolikoita, joiden keräilyhinnat ovat vaihdelleet paljon viime vuosina. Tässä on esimerkki saatavuustiedoista HelMet-tietokannasta:
http://www.helmet.fi/search~S9*fin/t?SEARCH=Standard+catalog+of+world+co...

Verkkohuutokaupoista saa myöskin suuntaa-antavia keräilyarvoja, kun haet maan, rahayksikön, nimellisarvon ja vuosiluvun mukaan. Voit tiedustella asiasta enemmän joko numismaattisilta foorumeilta kuten:
http://www.pk-numismaatikot.fi/forum/

tai lähialueen numismaattisesta yhdistyksestä:
http://www.numismaatikko.fi/yhdistykset/kaikkiyhdistykset.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi