Minulla todettiin kihti nelisen vuotta sitten ja lääkärin eka kysymys oli...

Minulla todettiin kihti nelisen vuotta sitten ja lääkärin eka kysymys oli...

Hei! Minulla todettiin kihti nelisen vuotta sitten ja lääkärin eka kysymys oli, että
olenko nauttinut punaviiniä ja syönyt katkarapuja äskettäin. Eli ovatko nämä
kihtipotilaalta kiellettyjä aineita, ainakaan missään kiellettyjen listoissa
niitä ei ole näkynyt.

Vastaus

Kihti on tulehduksellinen nivelsairaus, joka voi olla akuuttivaiheessa hyvinkin kivulias. Se tunnetaan kansankielessä myös nimellä luuvalo.
Kihti on aineenvaihdunnan häiriö, jossa virtsahapon suoloja eli uraatteja kertyy vereen. Elimistö joko tuottaa uraatteja liikaa tai ei pysty erittämään niitä tarpeeksi. Virtsahappo on ihmisen puriiniaineenvaihdunnan lopputuote. Elimistö tuottaa puriinia itse ja sitä saadaan myös ruoasta ja juomasta.. Ruokavalioon kannattaa kiinnittää huomiota jo ensimmäisen kihtikohtauksen jälkeen. Lähes puolet kaikista kihtiin sairastuneista selviää ilman lääkkeitä pelkän ruokavalion avulla. Kihtipotilaan on vältettävä runsaasti puriiniainetta sisältäviä ruoka-aineita, joista syntyy virtsahappoa. Tohtori.fi-n ruokavaliosivuilla on maininta, että äyriäiset, kuten katkaravut ja simpukat kuuluvat rajoitetusti syötäviin ruoka-aineisiin, kuten esimerkiksi myös liha ja pienet kalat, sekä rasvaiset maitojuomat.
Kihtiä on kautta aikojen pidetty seurauksena ylellisistä elintavoista: ylensyönnistä ja runsaasta alkoholinkäytöstä. Jo muinaisessa Roomassa kärsittiin kihdistä. Syynä oli todennäköisesti viinien sisältämä lyijy, joka vaurioitti munuaisia ja esti uraatin erittymisen elimistöstä. Nykypäivänä korostetaan, että alkoholia pitää välttää. Kihtipotilas ei saa juoda olutta lainkaan, koska se sisältää puriiniaineita. Sen sijaan punaviini ei sinänsä sisällä puriineja. Alkoholi on kuitenkin vaarallista, koska etanoli estää virtsahapon erittymisen virtsaan ja lisää virtsahapon muodostumista.
http://www.hus.fi/ > Potilasopas >sairaudet > Nivel- ja reumasairaudet > Kihti
http://www.reuma.fi/reumataudit/kihti_ja_ruokavalio/
http://www.tohtori.fi/?page=2403132&id=8946272

Kommentit (0)

Vastauksesi