Minulla on kuulemma veli. En tiedä kuin äitini vahingossa tekemän paljastuksen.

Minulla on kuulemma veli. En tiedä kuin äitini vahingossa tekemän paljastuksen.

Miten löydän veljeni? Kustannuksiin ei olisi varaa juuri lainkaan. Seurakuntiakin voi olla useita.

Vastaus

Oletan, että kysyjä ei voi enää kysyä asiasta äidiltään  ja että kyse on kysyjän äidin lapsesta eikä esimerkiksi velipuolesta, jolla on kysyjän kanssa yhteinen isä. Jos asiaa voi kysyä joltakin  sukulaiselta tai muulta kysyjän äidin lähipiirin ihmiseltä, selvittäminen kannattaa aloittaa siitä. Jos kysyjän äiti on kuollut, hänen perunkirjoitustaan varten on täytynyt pyytää virkatodistukset kaikilta niiltä paikkakunnilta, joissa hän on virallisesti ollut kirjoilla täytettyään 15 vuotta. Virkatodistuksista täytyy saada katkeamaton ketju.  Näin tehdään siksi, että varmistettaisiin, onko kyseiselle henkilölle syntynyt lapsia kyseisellä paikkakunnalla. Jos näin ei ole jostain syystä tehty, asia kannattaa tehdä uudelleen. Periaatteessa on tietysti mahdollista, että lapsi olisi syntynyt silloin, kun kysyjän äiti  on ollut alle 15-vuotias. Jos on tiedossa, missä hän on silloin asunut, kyseisestä seurakunnasta kannattaa pyytää vielä virkatodistus. Jos tietoa mahdollisesta lapsesta ei löydy mistään virallisesta rekisteristä, tilanne on hankala. Kysymyksen perusteella en tiedä, onko mahdollista, että kysyjän äiti olisi asunut ulkomailla tai olisiko hänen elämässään muuten sellainen jakso, jossa lapsen syntymän salaaminen olisi mahdollista. Varmuuden vuoksi coi tietysti myös etsiä kysyjän isän virkatodistukset.

Jos veljesi on virallisesti adoptoitu, asiaa voi kysellä adoptota hoitaneista järjestöistä. Tiedonsaanti voi vaikeaa siksi, että adoptio ei koske sinua itseäsi. Esimerkiksi Pelastakaa lapset  ja Mannerheimin lastensuojeluliitto voivat ehkä neuvoa asiassa eteenpäin.

Geneettinen sukututkimus on periaatteessa mahdollinen, mutta tässä tapauksessa varsin epätodennäköinen apukeino. Se edellyttäisi, että myös kysyjän mahdollinen veli olisi antanut geeninäytteen. Siitä saattaisi olla apua siinä tilanteessa, että kysyjä ei tiedä isäänsä. Isän suvun jäljile pääseminen voisi auttaa myös mahdollisen veljen jäljile pääsyssä.

Kommentit (0)

Vastauksesi