Minulla on muratti, joka on alkanut taas tiputtaa lehtiään.

Minulla on muratti, joka on alkanut taas tiputtaa lehtiään.

Hei! Minulla on muratti, joka on alkanut taas tiputtaa lehtiään. Aiemmatkin muratit on kuolleet, ulkona parvekkeella ovat olleet ihan asiallisia, mutta sisällä sitten alkaa se kitinä. Olen kastellut sitä, valoakin on kai ihan riittävästi, mutta ei sovi tälle. Aiempi muratti alkoi levittää sitä asennetta muihinkin, ja muitakin kasveja kuoli joskus muinoin. Minne se pitäs laittaa tai mitä sille pitäs tehä?

Vastaus

Hei! Muratti pitäisi sijoittaa uunilla lämmitettävään huoneeseen. Mieluiten saliin, jonka annetaan talvella olla melko viileä, niin kuin ennen vanhaan tehtiin. Tavallinen uunilämmitteinen asuinhuone käy sekin, koska niissä lämpötila laskee sopivasti yöksi. :)

Kyllä muratti sopeutuu keskuslämmitykseen, kunhan ei ole patterin vieressä eikä yläpuolella. Ilmankosteus on tarpeen. Suihkepullolla suhauttelu auttaa, ja myös lehtien alapintoja kannattaa suihkutella.

Muratin asumuksen lämpötila saa olla niinkin korkea kuin 18-20 astetta. Talvehtimislämpötilaksi sopisi 10-12 astetta. Yksi konsti on säätää jokin patteri tavallista pienemmälle ja kerätä viileässä viihtyvät talvehtijat sen kohdalla olevan ikkunan ääreen.

Talvella murattia kastellaan niukasti. Veden tarve riippuu kuitenkin muratin koosta ja kunnosta sekä ruukun koosta ja huoneen lämpötilasta. Kasvia ei saa päästää kuivumaan. Liiallinen märkyys taas voi tappaa muratin juuret, varsinkin jos lämpötila vaihtelee jyrkästi.

Kesällä muratti saattaa kärsiä suorasta paisteesta. Syksyn tai sydäntalven lyhyiden päivien aurinko ei vahingoita huonekasveja. Itse asiassa jokainen valonsäde on tarpeen. Helmi-maaliskuusta lähtien paahdetta kannattaa jo varoa - myös ruukkujen kuumenemista.

Keskuslämmitys uhkaa siis viileyttä rakastavan muratin henkeä. Sama pätee moneen muuhun huonekasviin, joten hämärä + kuumuus + ilman kuivuus on saattanut olla muinaisen joukkokuoleman syy.

Toisaalta kaikenlaiset homeet ja mädättäjät pesivät kosteassa. Jos ne iskevät liian märkänä pidettyyn kasviin, voi kasvukaudella yrittää pelastustoimia, esimerkiksi pistokkaiden ottamista. Talvella, kun kasvit ovat levossa, on usein edessä loppusijoitus jäteastiaan.

Lähde: Koti kukkii http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C|Rb1049886

Kirja on vanha ja sen kasvivalikoima poikkeaa nykyisestä. Suomentaja Esko Puupponen oli Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhuri, ja hänen asiantuntevat "mutta meillä Ruissalossa" -tyyppiset kommenttinsa tekevät kirjasta vastaajan luottoteoksen, kun on kyse entisajan ruukkukasveista.

Kommentit (0)

Vastauksesi