Minulla on äitini vanha ja painava piisamiturkki 50-luvulta. Olisiko sen nahoista hyötyä jollekin?

Minulla on äitini vanha ja painava piisamiturkki 50-luvulta. Olisiko sen nahoista hyötyä jollekin?

Minulla on äitini vanha ja painava piisamiturkki 50-luvulta. Sillä ei ole minulla käyttöä. Minne voisi tämän jo vähän kulahtaneen turkin antaa. Olisiko turkkureilla sen nahoille käyttöä? Tuntuu vähän sääliltä heittää äidin vaivalla hankkimaa ja silloin tosi kallista turkkia roskikseen.

2 vastausta

Soitimme turkkuri Leila Tilvikselle ja hän kertoi, että luultavasti näin vanhassa piisamiturkissa nahkapohja on hapristunut niin huonoon kuntoon, että turkkurilla ei ole turkille käyttöä. Turkkia voi kuitenkin käydä näyttämässä ammattilaiselle, joka voi tutkia turkin nahkapohjaa ja selvittää, olisiko turkki vielä käyttökelpoinen.

Vanhaa turkkia ei kannata heittää roskikseen. Sitä voisi käyttää esimerkiksi lapsen pulkan tai auton penkin lämmikkeenä. Turkin voisi myös viedä esimerkiksi UFF:n tai jonkin lähetystorin keräyspisteeseen, koska se saattaa olla jollekin vielä käyttöön kelpaava. Netistä löytyneen tiedon mukaan Suomen UFF:n ja Pelastusarmeijan myyntipisteisissä vanhat turkikset ovat kysyttyä tavaraa ja ne menevät nopeasti kaupaksi, ostajana on useimmiten 30-40 -vuotias nainen.

Hain tietoa myös netin muotiblogeista ja niiden perusteella vanhojen turkkien muodistaminen ja vintage-turkikset ovat nyt nuorten muotitietoisten naisten suosiossa. Helsingin kaduilla näkyi viime talvena aikaisempia vuosia enemmän esimerkiksi isoja karvahattuja ja vanhoja, uudelleen käyttöön otettuja turkiksia. Uutta turkkia vain harva olisi valmis ostamaan, sen sijaan vanhat turkikset ja tekoturkis ovat suosittuja.

Turkin muodistamisen hinta vaihtelee mallista riippuen ja siitä, mitkä osat turkista muodistetaan. Mikäli vanhan turkin haluaa muodistaa kokonaisuudessaan, on lähtöhinta noin 700 euroa. Turkista voidaan kuitenkin muodistaa vain osa, esimerkiksi hihat, jolloin hinta on tietysti pienempi. Vanhoista turkiksista voidaan toteuttaa myös esimerkiksi asusteita kuten kauluksia tai hattuja.

Lähteet:
Turkkuri Leila Tilvis
http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/09/vintage-turkikset_ovat_kuumaa_kama...
http://blogit.hs.fi/muoti/2010/03/05/talvi-turkissa/

Kuuntele: 
Kommentit (0)
10.01.201701:21
1037
142

Hyvinkin rähjäisistä turkeista ja turkiksen paloista on iloa harrastajille jotka ompelevat esim. "keskiaikaisia" vaatteita, joihin tahdotaan laittaa aitoa turkista keinoturkisten sijaan. Usein on vain eduksi, että vaate on käytetyn näköinen jo uutena. Sellaiseen on omiaan kuluneet turkit, turkiskaulukset  ja turkispalaset. Hyväkuntoisista turkeista voi ompeluttaa tyynyn, "huovan" tai jopa sängynpeitteen. Näin voi osoittaa arvostusta eläimille, joiden nahoista turkit aikoinaan ommeltiin, vaikka ei voisi ajatellakaan uuden turkin hankkimista. 

Kommentit (0)

Vastauksesi