Minua kiinnostaisi tietää, kuka on keksinyt murtomaahiihdon?

Minua kiinnostaisi tietää, kuka on keksinyt murtomaahiihdon?

Vastaus

Suksia on säilynyt ainakin vuoden 2500 eaa. tienoilta, ja luultavimmin suksia on käytetty Pohjois-Euroopassa ja -Aasiassa jo tätä ennenkin, sillä kuvia hiihtämisestä on löydetty jo noin 4000 eaa. Suksien ja hiihdon keksijä on kuitenkin jäänyt historian hämäriin, sillä kirjoitettuja lähteitä tuon ajan hiihdosta ei ole jäänyt. Vanhojen kalliomaalausten perusteella hiihtäessä on alun perin käytetty vain yhtä sauvaa, joten esihistoriallinen hiihto on poikennut hieman nykyhiihdosta.

Hiihtämisestä ja suksista on säilynyt tarinoita monien maiden mytologioissa. Oma kansalliseepoksemme Kalevala sisältää kokonaisen runon (13. runo), jossa suksien valmistamista ja muuta hiihtoon liittyvää kuvataan äärimmäisen yksityiskohtaisesti. Ensimmäiset kirjoitetut tiedot hiihtäjistä ja suksista ovat 500-luvulta. Tuolloin kirjoitetut historiankirjat kertovat "scretefinnaeista" tai "scrithifinneistä", jotka liisivät lumen yli taivutetut puut jalkojensa alla.

Hiihto oli pitkään ennen kaikkea kulkemistapa eikä huvittelu- tai urheilumuoto. Ensimmäiset hiihtokisatkin järjestettiin käytännön hyödyn takia: Norjan sotilasyksiköissä käytettiin jo 1700-luvulla hiihtokilpailuja sotilashiihtojoukkojen harjoitusvälineenä. Huvin vuoksi hiihtäminen alkoi yleistyä vasta 1800-luvulla. Norjalaiset sotilashiihtojoukot oli lakkautettu 1826, mutta joukkojen ytimen muodostaneet maanviljelijät jatkoivat hiihtoharrastusta kotonaankin. Ensimmäiset järjestetyt hiihtokisat pidettiin 1843 Tromssassa, Norjassa. Kisojen voittajaksi selviytyi nimetön saamelainen, joka hiihti viiden kilometrin radan 29 minuutissa. Tämä saamelainen on ensimmäinen historian tuntema kahta sauvaa käyttänyt hiihtäjä.

Lähde:
Oddo, Guido: Suuri hiihtokirja (1975, Otava).

Kommentit (0)

Vastauksesi