Minua kiinnostaisi lastenkirjojen kuvitustyö. Kuinka kuvittajaksi ryhdytään?

Minua kiinnostaisi lastenkirjojen kuvitustyö. Kuinka kuvittajaksi ryhdytään?

Minua kiinnostaisi lastenkirjojen kuvitustyö. Kuinka kuvittajaksi ryhdytään? Tarvitsenko jonkinlaisen koulutuksen? Voiko kuvittajan työtä tehdä kotoa käsin?

Vastaus

Kustantajien verkkosivuilla on ohjeita kuvittajaksi haluaville. Nykyisin vaaditaan yhä useammin alan koulutusta (esimerkiksi graafikko) ja työkokemusta. Kaikki kustantajat eivät pidä muodollista koulutusta välttämättömänä.

Kuvan tekemisen taito on joka tapauksessa ammatin perusta. Lisäksi kuvittajan on kyettävä pitämään kiinni sovitusta aikataulusta. Hänen on otettava huomioon tuotantomenetelmän ja mahdollisten kansainvälisten yhteispainatusten vaatimukset. Tietotekninen osaaminen on itsestäänselvyys. Näitä asioita oppii kouluissa.

Esimerkkejä kustantajien ohjeista:
http://wsoy.fi/yk/contact/show/FAQ?contentId=81 (hyviä käytännöllisiä neuvoja!)
http://www.gummerus.fi/page.asp?SivuID=304
http://www.aikamedia.fi/palvelut__tuotteet/kirjat/kuvittajaksi/

Jos olet jo valmis markkinoimaan taitoasi, mene kirjastoon, kauppaan, messuille tai mihin tahansa, missä on lastenkirjoja esillä. Tutki, kuka on kustantanut sinun kuvitettavaksesi sopivan tuntuisia kirjoja, ja ota sitten yhteyttä. Työnäytteiksi riittävät hyvälaatuiset kopiot. Originaaleja ei kannata koskaan lähettää näytteeksi.

Kirjataloilla on yleensä vakiokuvittajat, mutta uusista hyvistä tekijöistä ja tyyleistä ollaan aina kiinnostuneita. Jos sinulle sanotaan, että juuri nyt ei ole sopivia töitä tarjolla, se ei ole tekosyy. Myöhemmin saatetaan kustannusohjelmaan ottaa juuri sinun tyylillesi sopiva lastenkirja.

Kustantajia on paljon muitakin kuin yllä esimerkkeinä mainitut: http://www.kustantajat.fi/jasenkustantajat/

Kuvittajan työ on tyypillistä kotona tehtävää freelance-työtä. Toinen varsinkin alkuun paikkansa pitävä tyypittely on nälkätaiteilija. Kun ura sitten urkenee ja töitä tulee jatkuvasti, oman toiminimen perustaminen voi olla aiheellista. Leipä levenee, jos toiminimi pystyy tarjoamaan kuvitusten lisäksi taitto- ja muita graafisia palveluja, esimerkiksi kansien suunnittelua.

Kirjanpidon ja verotuksen tuntemus helpottaa taiteilijan elämää suunnattomasti. Kuvittajan kannattaakin ajatella olevansa nimenomaan yrittäjä.

(Vastaaja on kirjastoa edeltävässä elämässään antanut kuvitustöitä taiteilijoille.)

Kommentit (0)

Vastauksesi