Minua kiinnostaa tiedustelut/tutkintahommat, ei varsinaisesti rikospoliisi eikä...

Minua kiinnostaa tiedustelut/tutkintahommat, ei varsinaisesti rikospoliisi eikä...

Minua kiinnostaa tiedustelut/tutkintahommat, ei varsinaisesti rikospoliisi eikä tulli. Tälläiset CIA tapaiset hommat jossa terroristeja ja hakkereita jäljitellään toimistossa tietokoneella. Minkä viraston/ministeriön alaisuuteen nämä Suomessa liittyy? Voitteko selvittää miten kouluttaudutaan? Onko puolustusvoimat vai siviilipuoli?

Vastaus

Suomessa Suojelupoliisi (Supo) on operatiivinen turvallisuusviranomainen, jonka ydintoiminta-alueita ovat terrorismintorjunta, laittoman tiedustelun torjunta ja turvallisuustyö.

Supossa työskentelee monen alan ammattiosaajia. Poliisin sivuilla kerrotaan, että etsivät ovat suorittaneet poliisikoulutuksen Poliisiammattikorkeakoulussa. Poliisit voivat halutessaan edetä lisäkoulutuksen avulla ylietsivän, tarkastajan ja ylitarkastajan tehtäviin. Tämän lisäksi moni poliisi on opiskellut työn ohessa ja suorittanut mm. korkeakoulututkinnon. Analyysi- ja tiedonhankintatehtävissä työskentelevät ovat yleensä myös ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneita tutkijoita. Teknisen alan (ITC) ammattilaisia on mm. IT-tehtävissä, teknisissä erityis- ja suunnittelutehtävissä. Koulutustausta vaihtelee ammattiopinnoista yliopistotutkintoihin. Monilla supolaisilla on taustallaan muutakin ammattiosaamista.

Puolustusvoimilla on viestitiedustelulaitos, mutta sen toiminta on niin salaista, että siitä on vaikea saada mitään tietoa. Laitos vastaa radiotiedustelusta ja muusta elektronisesta tiedustelusta.

Vastaus ei ehkä ole kovin täydellinen - kannattaa seurata lukijoilta mahdollisesti tulevia kommentteja ja lisäyksiä.

Lähteet, joissa myös lisää luettavaa:

http://www.poliisi.fi/supo

http://www.polamk.fi/poliisi/supo60/home.nsf/pages/848900C2434E2E2CC2257...

http://www.tietoviikko.fi/kaikki_uutiset/suomen+armeijan+tiedustelulaito...

Kommentit (0)

Vastauksesi